Fokus

Ramafosa najavljuje povlačenje Južnoafričke Republike iz Međunarodnog krivičnog suda

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2023

-

23:23

Ramafosa najavljuje povlačenje Južnoafričke Republike  iz Međunarodnog krivičnog suda
Siril Ramafosa - Copyright EPA/ KIM LUDBROOK

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa izjavio je danas da je vladajuća politička partija njegove zemlje Afrički nacionalni kongres odlučila da bi bilo "razborito" da se Južna Afrika povuče iz Međunarodnog krivičnog suda (MKS) zbog "nepravednog tretmana" prema drugim zemljama.

"Vladuća stranka, Afrički nacionalni kongres, je donela odluku da je mudro da se Južna Afrika povuče iz MKS, uglavnom zbog načina funkcionisanja tog suda", rekao je Ramafosa na konferenciji za novinare tokom posete predsednika Finske Saulija Niiniste, prenosi Rojters.

Samo dva dana ranije južnoafrički parlament je saopštio da će odustati od sedmogodišnjeg zakonodavnog procesa da se JAR povuče iz Rimskog statuta MKS.

Od tog procesa se navodno odustaje jer je vladajuća stranka u decembru odlučila da bi Južna Afrika trebalo da ostane u MKS i pokuša da utiče na promene iznutra.

Nakon što je MKS 17. marta izdao naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, ruske komesarke za ptava deteta, koja je navodno nadgledala prisilne deportacije ukrajinske dece u Rusiju, Ramafoza je ukazao da bi Južna Afrika želela da se preispita "nepravedan tretmana MKS".

Rusija nije potpisnica ugovora o Međunarodnom krivičnom sudu, pošto se povukla 2016. godine nakon kritika koje su joj upućene zbog aneksije Krima. Ramafosa na današnjoj konferenciji za novinare nije dao odgovor na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ukoliko stupi na teritoriju Južne Afrike.

Komentari (0)

Svet