Fokus

Brazil zabranio Telegram aplikaciju, traži podatke o članovima nacističkih grupa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/04/2023

-

09:47

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Odlukom Saveznog vrhovnog suda, platforma Telegram zabranjena je u Brazilu. U pitanju je spor u vezi sa nacističkim grupama koje su aktivne na Telegramu, a za koje savezna policija smatra da su odgovorne za talas nasilja u školama.

Problem koji brazilske vlasti imaju sa ovim, jeste to što Telegram omogućava korisnicima da sakriju svoje podatke. Prema rečima ministra pravde Brazila, Flavija Dina, Telegram je dodatno kažnjen sa oko 200.000 dolara dnevno, dok ne obustavi te podatke.

Dino je dodao i da na Telegramu deluju dve grupe, pod nazivima "Antisemitski front" i "Anstisemitski pokret", za koje tvrdi da su "srž nasilja nad brazilskom decom".

U poslednjih nekoliko meseci, u Brazilu je došlo do porasta nasilja u školama. 

U aprilu je jedan muškarac sekirom ubio četvoro dece, starosti od četiri do sedam godina, dok su bila u školu. Tada su se dogodila i dva druga napada na školsku decu, ali su ti napadi prošli bez bez fatalnih posledica.

U martu je jedan tinejdžer ubio nožem učiteljicu u školi u Sao Paolu, a u novembru prošle godine je dečak (16) ubio četiri osobe i ranio više od desetoro, u napadima na dve škole u Arakruzu.

Tanjug/AP Photo/Andre Penner

Policija ispred škole nakon martovskog napada

Kao posledica ovoga, brazilske vlasti traže od Telegrama podatke o članovima ovih antisemitskih grupa. Umesto toga, ova kompanija je predala samo podatke o administratoru, što je pravosuđe ocenilo kao "nameru Telegrama da ne sarađuje sa istragom".

U međuvremenu je vlada dala smernice i uputstva platformama kako da ograniče govor i ponašanje ovakvih grupa, a blokiranje Telegrama se smatra jednim od poteza u okviru napora brazilskih vlasti da obuzdaju talas nasilja u školama.

Pored toga, ocenjuje se da je odluka o zabrani Telegramu veliki udarac i za bivšeg predsednika Žaira Bolsonara koji se nada novom mandatu, a ima više od 2,5 miliona pratilaca na ovoj društvenoj mreži. On se okrenuo Telegramu jer su druge društvene mreže redovno brisale njegove objave.

Aplikacija Telegram je, inače, najbrže rastuća u Brazilu - trenutno, instalirana je na oko 53 odsto telefona u toj zemlji

Komentari (0)

Svet