Fokus

"Ulje na vatru" niza humanitarnih katastrofa: U sukobu u Sudanu isprepletana mreža interesa regionalnih i svetskih sila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/04/2023

-

21:54

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos dogovoru o trodnevnom primirju, u Sudanu se vode nove borbe. Bitka za vlast između dva generala ne prestaje već dve nedelje. Primrja koja se dogovore, lako se krše, posebno noću kada sudanska vojska gađa pozicije paravojnih snaga. Na stotine ljudi je poginulo, desetine hiljada morale su da napuste domove. Stručnjaci napominju da su se nagomilale mnoge podele u toj zemlji, a da u celoj priči interes imaju regionalni igrači, ali i velike globalne sile.

Sukob je izbio između jedinica vojske lojalne sudanskom vojnom vladaru Abdelu Fatahu al-Burhanu i RSF koje predvodi Mohamed Hamdan Dagal, poznat kao Hemedti, koji je zamenik šefa vladajućeg saveta, nakon višednevne napetosti zbog mape puta za prelazak zemlje na civilnu vlast.

Jedan od glavnih problema je plan da se Snage za brzu podršku (RSF) sa svojih 100.000 pripadnika uključe u sudansku vojsku i imenovanje vođe novih vojnih snaga. Pripadnici paravojnih Snaga za brzu podršku smešteni su u gusto naseljenim delovima, pa su civili postali prve žrtve.

Sudanci najčešće beže u Čad, Egipat, Keniju, dok brojne učestvuju u smirivanju sukoba, a američki državni sekretar je uz aktivnosti na dogovaranju primirja rekao i da je Amerika zabrinuta zbog angažovanja ruske paravojne Vagner grupe u Sudanu.  

Evakuacija iz Sudana neprestano traje

Sada je dogovoreno novo trodnevno primirje, a prethodno je ipak dozvolilo da se veliki broj stranaca i državljana Sudana evakuiše. Države pokušavaju da izvuku i preostale državljane. 

"Radimo sa Stejt departmentom kako bismo identifikovali preostale Amerikance koji žele da napuste Sudan. Taj broj je sada mali ali znamo da to može da se promeni. Sada se koncentrišemo na kopnene rute", rekao je portparil Pentagona brigadni general Pet Rajder.  

Neki od stranaca koji ne mogu da nađu način da odu čekaju u obalskom mestu Port Sudan. Neki su iz Sirije koji su u Sudan došli da pobegnu od rata u opstvenoj zemlji. 

"Tri puta se više naplaćuje za autobuski prevoz iz grada. A u Kartumu je još oko hiljadu i po Sirijaca, jemenaca i Jordanaca", naveo je Mohamed Hasan koji živi u Sudanu od 2016. godine.  

Oni koji su u Sudanu ostali, žive u nemogućim uslovima. 

Tanjug AP/Raad Adayleh

 

"Život ne funkcioniše. Nema hleba i vode, ni benzina, sve je gore. Svi pokušavamo da izađemo iz Kartuma”, poručuje Saleh Musa, dok Faisal Muhamed navodi da se nada političkom rečenju jer sada i deca stoje u redovima i čekaju vodu. 

Turski avion za evakuaciju bio je pod paljbom dok je sletao u bazu van Kartuma. NIje bilo povređenih, a sudanska vojska je okrivila paravojne snage.

Na koji način su sve podstaknute podele u Sudanu?

Iako se najčešća i najjednostavnija interpretacija sukoba u Sudanu svodi na personalni konflikt dva ambiciozna generala, profesorka Univerziteta u Beogradu u penziji Radmila Nakarada ističe da to ne obuhvata sve složene uzorke. 

Nakarada je za Euronews Srbija rekla da postoji priča o rivalstvu bezbednosnih agencija koju je prethodni čelnik sudanske države uspeo da izvede braneći svoju vlast i svoje odnose u regionu.

"Tako da su se razvijale paralelne strukture koje su međusobno konkurentne i ova dva generala su predstavnici te konkurencije", rekla je. 

Dodaje i da je 2010. godine, nešto pre i nakon otcepljenja Južnog Sudana završen "zlatni period" ekonomskog razvoja, s obzirom da je Sudan tada raspolagao velikim količinama nafte koja mu je donosila prihode.

Tanjug AP/Marwan Ali

 

"To se ulagalo u infrastrukturu i podizanje životnog standarda. Sa otcepljenjem Južnog Sudana, tri četvrtine tih rezervi su zapravo ostale na jugu. Time je ekonomija doživela veliki udarac i standard je pao dotle da se problem sa ishranom populacije ponovo otvorio", rekla je Nakrada. 

Kako kaže, u međuvremenu su se akumulirale i posledice sukoba u Darfuru koji je pojačao paravojne formacije. "Tako da se skupilo mnogo toga što pokriva jednu podelu u toj zemlji između Arapa i Afrikanaca, islamista i hrišćana, a unutar toga beskrajno mnogo grupa i jezičkih i etničkih", rekla je Nakarada. 

Uticaj regionalnih igrača

Profesorka je objasnila da u celoj priči oko Sudana veliki interes i uticaj imaju regionalni igrači poput Saudijske Arabije, i UAE, ali i Egipta. Napominje da je bivši predsednik Omar al Bašir tokom svoje vladavine, iako pripada sunitskoj islamskoj grupaciji, imao tesne odnose sa Iranom, Turskom i Katarom, odnosno kako kaže, sa zemljama koje stoje nasuprot prethodno pomenutim.

"Međutim, ekonomska kriza, potreba za novcem ga je naterala da se približava Saudijskoj Arabiji i Emiratima koji su sve vreme želeli da uvuku Sudan u svoju orbitu i to im je bila otvorena mogućnost koju su oni finansirali. Podržavali su vojsku, ali su kooptirali i neke iz opozicije, tako da su imali veliki uticaj želeći da obezbede pre svega unutrašnju stabilnost Sudana, postavljajući potpuno po strani civilnu vlast i demokratiju", navela je. 

Dodaje da to nije sve, jer i Etiopija ima svoje ekonomske interese povezane sa izgradnjom brane na koju prilično skeptično gledaju i Sudanci, ali posebno Egipat. "Tako da su se i rasporedili drugačije u podršci rivalskim grupama. Egipat podržava generala koji je na čelu vojske, a druge dve zemlje su sklonije paravojnim formacijama", istakla je Nakarada.

Pomenula je i da su paravojne formacije Sudana učestvovale na strani Saudijske Arabije u jemenskom sukobu i da su preko toga zarađivale, a novac je išao u budžet. Mnogo priča je isprepletano i mnogo interesa", zaključila je. 

Koji su interesi velikih sila?

Osim regionalnih, u Sudanu se sudaraju i interesi velikih sila. Generalni sekretar SAD Entoni Blinken je nedavno naveo da je zabrinut zbog delovanja Vagner grupe u toj zemlji, a Nakarada smatra da je to neubedljiv pokušaj da se napravi spona sa rusko-ukrajinskim ratom.

"Vagnerova uloga u ovom sukobu se, s jedne strane, svodi na neke konsultantske uloge. Ali mnogo više na upad u sistem trgovine i krijumčarenja zlata", navela je. 

Ističe i da postoji sukob zbog vojne baze koja se nalazi u luci i koja je dogovorena između Rusije i Sudana posle više pokušaja.

Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

 

"To omogućava lakši prodor Rusije ka Indijskom okeanu. To je nešto što je apsolutno ne odgovara Americi. Istovremeno su tu i interesi sa stanovišta geostrateškog položaja u odnosu na regionalne aktere koje smo pominjali", rekla je profesorka.

Na pitanje da li bi svet toliko bio zainteresovan za sukobe u Sudanu da nije bila u fokusu evakuacija stranih državljana, Nakarada je navela da bi se o tome čulo zbog regionalne važnosti zemlje i zbog zainteresovanosti mnogih van regiona.

"Ali možda ne bismo bili svesni razmera humanitarne katastrofe koja se nadovezuje na niz katastrofa koje je ta populacija doživela", istakla je profesorka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet