Fokus

Velika Britanija pozvala na hitnu evakuaciju iz Sudana pre okončanja primirja

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

10:43

Velika Britanija pozvala na hitnu evakuaciju iz Sudana pre okončanja primirja
EPA-EFE/DUMITRU DORU - Copyright EPA-EFE/DUMITRU DORU

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija možda neće moći da nastavi evakuaciju svojih državljana iz Sudana kada se prekid vatre okonča i zbog toga ih je pozvala na hitnu evakuaciju, izjavio je danas britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

Kleverli je rekao za televiziju Skaj njuz da posle prekida primirja ne može da garantuje da će biti moguća evakuacija, preneo je Rojters.

Istovremeno, Francuska je saopštila danas da je do sada evakuisala više od 900 svojih i državljana drugih zemalja iz Sudana.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je francuska vlada do sada evakuisala ukupno 936 ljudi iz Sudana, uključujući francuske, britanske, američke, kanadske, etiopske, holandske, italijanske i švedske državljane.

Sudanska vojska i paravojne Snage za brzo reagovanje (RSF) dogovorile su se o 72-časovnom primirju od ponoći između ponedeljka i utorka.

Sudanske oružane snage (SAF) saopštile su da su SAD i Saudijska Arabija posredovale u dogovoru o prekidu vatre, a primirje se koristi za evakuaciju stranih državljana iz Sudana.  

Oružana borba za vlast između sudanske vojske i RSF izbila je 15. aprila.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet