Fokus

Turski avion za evakuaciju pogođen u Sudanu prilikom sletanja na aerodrom: Snažne eksplozije u Kartumu uprkos primirju

Komentari

Autor: Tanjug, Guardian

28/04/2023

-

10:19

Turski avion za evakuaciju pogođen u Sudanu prilikom sletanja na aerodrom: Snažne eksplozije u Kartumu uprkos primirju
Turski avion za evakuaciju pogođen u Sudanu prilikom sletanja na aerodrom: Snažne eksplozije u Kartumu uprkos primirju - Copyright Tanjug/AP/Maheen S

veličina teksta

Aa Aa

Sudanske paravojne Snage za brzu podršku (RSF) pucale su na turski avion za evakuaciju kada je sleteo na aerodrom Vadi Sejidna u blizini Kartuma. Tursko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je pucano na avion koji je sleteo na aerodrom i da nema povređenih, iako je sudanska vojska ranije navela da je povređen jedan član posade.

"Lako naoružanje ispaljeno je na naš avion za evakuaciju C-130, koji je išao na Vadi Seidnu u misiju evakuacije naših građana koji su zaglavljeni u Sudanu, gde su nastavljeni sukobi. Naš avion je bezbedno sleteo. Iako nema povređenih, na našem avionu se vrše neophodne provere", navedeno je u saopštenju ministarstva.

 

Sudanska vojska je navela da je avion bezbedno sleteo i da je u toku popravka letelice, preneo je Rojters.

Snažne eksplozije u Kartumu i Omdurmanu

Snažne eksplozije i pucnjave potresle su delove glavnog grada Sudana, Kartuma i njegovog grada pobratima Omdurmana, rano jutros, izjavili su žitelji ova dva grada, uprkos produženju krhkog primirja.

Eskalacija je usledila nekoliko sati nakon što su komandant vojske general Abdel-Fatah Burhan i Snage za brzu podršku (RSF), predvođene generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, prihvatile produženje primirja za 72 sata, očigledno da bi omogućile stranim vladama da završe evakuaciju svojih državljana, preneo je AP.

Višekratna kratka primirja nisu zaustavila borbe, ali su omogućila da desetine hiljada Sudanaca pobegnu u sigurnija područja i da strane nacije evakuišu hiljade svojih građana kopnom, vazduhom i morem.

Žitelji prestonice su prijavili žestoke sukobe u luksuznom naselju Kafuri u Kartumu, gde je vojska ranije koristila ratne avione da bombarduje svoje rivale RSF. Sukoba je bilo i oko vojnog štaba, Republikanske palate i oblasti u blizini međunarodnog aerodroma u Kartumu. Sve ove oblasti su žarišta otkako je 15. aprila izbio rat između sudanske vojske i RSF.

Omdurman su potresle eksplozije u okrugu Karari rano jutros, a stanovništvo ovog područja je pozvano na oprez. RSF tvrdi da je vojni avion bombardovao njene položaje u Omdurmanu i Džabal Avliji, južno od Kartuma.

U međuvremenu, sudanska vojska je optužila paravojne snage za početak napada. Najmanje 512 osoba, uključujući civile i borce, ubijeno je u Sudanu od 15. aprila kada su izbili sukobi, a još 4.200 je ranjeno, saopštilo je sudansko Ministarstvo zdravlja.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet