Fokus

Iran otvara ambasadu u Rijadu, a Saudijskoj Arabija u Teheranu

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2023

-

23:43

Iran otvara ambasadu u Rijadu, a Saudijskoj Arabija u Teheranu
Iran otvara ambasadu u Rijadu, a Saudijskoj Arabija u Teheranu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Saudijska Arabija i Iran otvoriće ambasade u glavnim gradovima tih zemalja ''u roku od nekoliko dana'', izjavio je danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolajan.

Do ove izjave došlo je nakon što se odnosi između te dve zemlje poboljšavaju nakon višegodišnjeg neprijateljstva, prenosi Rojters.

Dodaje se da Amirabdolahjan nije naveo konkretne datume za ponovno otvaranje ambasada.

Iranska i saudijska ambasada u onoj drugoj zemlji zatvorene su od 2016. godine.

''Tokom poslednjeg telefonskog razgovora između ministara spoljnih poslova Irana i Saudijske Arabije povodom Ramazanskog bajrama, dogovorili smo se da u narednim danima radimo na ponovnom otvaranju iranske i saudijske ambasade u Teheranu i Rijadu'', rekao je Amirabdolahian.

Na pitanje da li će uskoro doći do  posete iranskog predsednika Ebrahima Raisija Siriji, Amirabdolahian je to potvrdio, ali ponovo nije precizirao datum.

Ovo će biti prva poseta jednog iranskog predsednika sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu od izbijanja rata u Siriji 2011. godine.

Odnos Saudijske Arabije i Irana je počeo da se pogoršava 2015. godine nakon intervencije Saudijske Arabije i UAE u ratu u Jemenu, nakon što je pokret Huti koji je vezan za Iran srušio vladu koju podržava Saudijska Arabija i preuzeo kontrolu nad glavnim gradom Sanom.

Napetost između dva regionalna rivala podstakla je sukobe širom regiona, uključujući građanski rat u Siriji, navodi Rojters.

Međutim, Iran i Saudijska Arabija saglasili su se prošlog meseca da okončaju svoje diplomatske razmirice i obnove diplomatske misije u skladu sa sporazumom kojim je posredovala Kina.

Komentari (0)

Svet