Fokus

Izaslanik UN za Sudan: Zaraćene strane otvorenije za pregovore

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2023

-

13:54

Izaslanik UN za Sudan: Zaraćene strane otvorenije za pregovore
Izaslanik UN za Sudan: Zaraćene strane otvorenije za pregovore - Copyright Tanjug/AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

Zaraćene strane u Sudanu su otvorenije za pregovore i prihvatile su da sukob, koji je izbio pre dve sedmice, ne može da se nastavi, izjavio je danas specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija u Sudanu Folker Pertes.

Pertes je rekao za Rojters da su sukobljene strane imenovale predstavnike za razgovore koji će biti održani u Džedi u Saudijskoj Arabiji ili u Džubi u Južnom Sudanu, navodeći da nije određen vremenski okvir za razgovore.

Džeda je predložena kao mesto održavanja vojno-tehničkih razgovora, dok je Džuba deo regionalnog predloga istočnoafričkih država za političke razgovore.

Vođa sudanske vojske, general Abdel Fatah al-Burhan, rekao je u intervjuu u petak da nikada neće pregovarati sa vođom "pobunjenika", odnosno liderom paravojnih snaga RSF, generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom.

Dagalo je izjavio da će pregovarati tek nakon što vojska obustavi neprijateljstva. Stotine ljudi je ubijeno od 15. aprila kada su izbile oružane borbe za vlast između vojske i RSF.

U borbama je oštećena elektro, vodovodna i telekomunikaciona infrastruktura. Desetine hiljada Sudanaca su pobegle od sukoba ili u druge gradove ili u susedne zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet