Fokus

Današnji izbori u Paragvaju izazov neprikosnovenoj vlasti stranke Kolorado

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2023

-

10:24

Današnji izbori u Paragvaju izazov neprikosnovenoj vlasti stranke Kolorado
Današnji izbori u Paragvaju izazov neprikosnovenoj vlasti stranke Kolorado - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Građani Paragvaja danas izlaze na izbore koji bi mogli da budu najveći izazov do sada za vladajuću konzervativnu partiju Kolorado, koja vlada više od jedne decenije.

 

Kandidat stranke Kolorado i favorit sa najvećim izgledima na pobedu je Santijago Pena (44), a njegov suparnik je kandidat opozicije, advokat Efrain Alegre (60), prenosi Rojters.

Agencija navodi da su u fokusu birača ekonomska pitanja, korupcija i odnosi sa Tajvanom.

Paragvaj je pretežno poljoprivredna nacija sa biračkim telom nešto manjim od sedam miliona glasača, a na ovogodišnjim izborima se očekuje tesna borba između uglađenog ekonomiste Santjaga Pene, kandidata konzervativne vladajuće stranke Kolorado i političkog veterana Efraina Alegrea koji vodi široku koaliciju levog centra i obećava promenu spoljne politike, prenosi Si-En-En.

profimedia

 

 

"Mi u Paragvaju nikada ranije nismo razgovarali o politici, jer je pobeda partije Kolorado bila neupitna. Međutim, danas se oseća nagoveštaj promena, ljudi su se probudili. Kao društvo idemo unazad, tako to ja osećam", rekao je izveštaču Si-En-Ena 40-godišnji bankarski službenik.

U političkim rubrikama i kolumnama debata je usmerena na pitanje da li prekinuti diplomatske odnose sa Tajvanom u korist približavanja Kini, a javnost je preplavljena i nizom optužbi za korupciju protiv ključnih lidera partije Kolorado.

Alegre je u svojoj trećoj predsedničkoj kampanji okupio širok savez nezavisnih opozicionih stranaka da se zajednički suprotstave moćnoj političkoj mašineriji stranke Kolorado, navodi Rojters.

Međutim, Alegre se našao na udaru kritike jer je najavio da će prekinuti skoro 70 godina duge diplomatske veze sa Tajvanom u nastojanju da otvori ogromno tržište Kine za paragvajsku soju i govedinu.

Komentari (0)

Svet