Fokus

Santjago Penja pobednik na izborima u Paragvaju, partija Kolorado zadržava vlast

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2023

-

08:14

Santjago Penja pobednik na izborima u Paragvaju, partija Kolorado zadržava vlast
Santjago Penja pobednik na izborima u Paragvaju, partija Kolorado zadržava vlast - Copyright Tanjug AP/Jorge Saenz

veličina teksta

Aa Aa

U Paragvaju je vladajuća stranka, partija Kolorado, zadržala mesto predsednika države, pošto je Santjago Penja pobedio kandidata opozicione koalicije Efraina Alegrea. Pobeda Penje znači da će veze Asunsiona sa Tajpejem ostati bliske, objavio je danas Gardijan. 

Penja je dobio je 42,7 odsto glasova birača na osnovu više od 99 odsto prebrojanih glasačkih listića, sa više od 15 odsto prednosti u odnosu na rivala levog centra Alegrea, koji se zalagao za uspostavljanje bližih odnosa sa Pekingom.

Alegre je priznao izborni rezultat, a odlazeći predsednik Mario Abdo čestitao je Penji kao izabranom predsedniku, kao i lideri Brazila i Argentine.

Kandidati Partije Kolorado i desničarskih partija takođe su imali dobre rezultate na izborima za Kongres i na lokalnim izborima u nedelju, pri čemu je u pojedinim provincijama zabeležena do sada najubedljivija pobeda Partije Kolorado nad opozicionim rivalima.

Penja je, u pobedničkom govoru, pozvao na "jedinstvo i konsenzus” radi rešavanja ekonomskih problema u zemlji.

Paragvaj je jedna od 13 zemalja koje održavaju formalne diplomatske veze sa Tajpejem. Alegre je kritikovao te veze, za koje kaže da su otežale prodaju soje i govedine Kini, velikom globalnom kupcu.

Komentari (0)

Svet