Fokus

Grupe za zaštitu životne sredine tužile FAA zbog licence "Spejs eksu"

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2023

-

21:20

Grupe za zaštitu životne sredine tužile FAA zbog licence "Spejs eksu"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupe za očuvanje životne sredine tužile su danas američku Saveznu upravu za avijaciju (FAA), jer je dala dozvolu kompaniji "Spejs eks" da proširi operaciju lansiranja raketa u blizini utočišta za divlje životinje u južnom Teksasu, a da prethodno nije urađena veća studija o zašiti divljači.

Tužba je došla 11 dana nakon što je svemirska kompanija "Spejs eks", u vlasništvu milijardera Ilona Maska, dobila licencu od FAA da pošalje raketu naredne generacije na prvi probni let, u misiji koja se završila eksplozijom svemirskog vozila iznad Meksičkog zaliva.

Usled razorne eksplozije, komadi rakete i metalni geleri odleteli su nekoliko hiljada metara od mesta lansiranja, u blizini donjeg dela doline Rio Grande, gde se nalazi Boka Čika, nacionalni rezervat za divlje životinje u Teksasu, preneo je Rojters.

Eksplozija je, takođe, izazvala požar na obližnjem terenu i obuhvatila 1,4 hektara, saopštila je Američka služba za očuvanje divljih životinja i riba. Dok je, s jedne strane, "Spejs eks" lansiranje okvalifikovao "uspešnim", jer će prikupiti neophodne podatke o daljem razvoju svemirske letelice, u tužbi se navodi da je incident od 20. aprila samo jedna od devet nesreća u Boka Čiki, koja dovodi u opasnost zakonom zaštićene divlje životinje i važno stanište na ptice selice.

U tužbi se navodi i da velika buka i zagađenje, građevinski radovi i putnički saobraćaj, takođe negativno utiču na tu oblast, gde se nalaze neke ugrožene vrste životinja. Ta oblast se smatra svetom za narod Karizo/Komersrudo, starosedeoce južnog Teksasa.

Ova ometanja pokazuju da je FAA narušila savezni zakon tako što je dozvolila proširenje operacija u Maskovoj bazi u Boka Čiki, a da nije izvršena potpuna studija o zaštiti životne sredine koja je neophodna kada je reč o velikim projektima, dodaje se u tužbi.

Komentari (0)

Svet