Fokus

El Čapovi sinovi optuženi da krijumčare fentanil u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2023

-

23:31

El Čapovi sinovi optuženi da krijumčare fentanil u SAD
El Čapovi sinovi optuženi da krijumčare fentanil u SAD - Copyright EPA/MARIO GUZMAN

veličina teksta

Aa Aa

Sinovi ozloglašenog vođe narko kartela Hoakina Guzmana poznatog kao El Čapo, koji u SAD služi doživotnu kaznu zatvora, nastavili su porodičan "biznis" sa fentanilom, tako što su napravili čitavu mrežu laboratorija koje proizvode ogromne količine ove jeftine, smrtonosne droge, koju su prokrijumčarili u SAD, navodi se u nedavnoj optužnici američkih tužioca.

Iako se suđenje El Čapu vodilo uglavnom oko isporuka kokaina, slučaj protiv njegovih sinova razotkriva da je kartel napravio promenu, prešavši na ekstremno opasan fentanil koji kriminalci prodaju u SAD po najnižim cenama, navodi se u optužnici od 14. aprila, preneo je AP.

Sintetički opioidi - uglavnom fentanil - ubijaju godišnje više Amerikanaca svake godine, nego što je to bio slučaj u Vijetnamu, Iraku i Avganistanu zajedno, zbog čega neki političari kažu da bi kartele trebalo označiti terorističkim organizacijama.

Problem sa fentanilom u SAD traje više od 20 godina, kao i sa prepisivanjem sintetičkog opioida oksikodona. Američke vlasti pooštrile su prepisivanje oksija, ali su se narkomani prebacili na heroin, koji je u SAD slao kartel Sinaloa, navodi AP.

Međutim, pravljenje sopstvenog fentanila, koji je mnogo jači i opasniji od heroina, u malim, skrivenim laboratorijama, je totalno promenilo "igru", dodaje američka novinska agencija.
Kartel je potom prešao na pravljenje laboratorije fentanila, da bi kasnije stvorio čitavu mrežu laboratorija u meksičkoj saveznoj državi Sinaloa pre manje od deset godina.

"Ovo nisu super laboratorije, jer daju ljudima iluziju da izgledaju kao da su farmaceutske laboratorije, znate, vrlo su sofisticirane. Ali, u pitanju su samo metalne cevi u kojima se ponekad koriste drvena vesla, čak i lopate, da se mešaju hemikalije", rekao je šef međunarodnih operacija u američkoj federalnoj upravi za borbu protiv narkotika (DEA) Majk Vidžil.

U jednom kuvanju, kartel može da napravi 100.000 pilula svakoga dana i da obmane Amerikance da misle da uzimaju ksanaks ili oksikodin.

Pilule se krijumčare preko granice da bi se snabdevale, ono što je jedan od El Čapovih sinova, Ivan Arčivaldo Guzman Salazar, nazvao "ulice narkomana", navodi se u optužnici.
 

Komentari (0)

Svet