Fokus

U Iranu pogubljene dve osobe zbog bogohuljenja

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2023

-

08:31

U Iranu pogubljene dve osobe zbog bogohuljenja
Tanjug/AP/Lee Jin-man - Copyright Tanjug/AP/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Iranske vlasti su pogubile dve osobe osuđene na smrt zbog bogohuljenja, preneo je danas iranski sudski portal Mizan.

U izveštaju portala se navodi da su pogubljeni Jusef Merdad i Sadrolah Fazeli Zare, a obešeni su su u zatvoru Arak u centralnom Iranu.

Kao zločini zbog kojih su ove kazne izvršene, navode se bogohuljenje, vređanje islama, proroka Muhameda i drugih svetinja, a ne piše kada su tačno pogubljeni, prenosi Rojters.

Njih dvojica su, kako navodi Mizan, uređivali "više desetina onlajn antireligijskih platformi posvećenih mržnji prema islamu, promociji ateizma i vređanja svetinja".

Eksperti UN pozvali su vlasti u većinski šiitskom Iranu da zaustave progon i uznemiravanje verskih manjina.

Kako navodi AP, Iran je jedna od vodećih zemalja po broju egzekucija, pošto su od početka godine ubijena najmanje 203 zatvorenika, prema grupi iz Osla "Iran hjuman rajts".

Međutim, pogubljenja zbog bogohuljenja su retka, jer je u većini ranijih slučajeva sud ublaživao kaznu.

Oni su uhapšeni u maju 2020. godine, a opuženi su da su bili deo kanala na Telegramu pod nazivom "Kritika sujeverja i religije", prema podacima američke Komisije za međunarodne religiozne slobode. 

Obojica su bili u samici mesecima i nisu mogli da kontaktiraju porodice, dodala je Komisija.

Novinska agencija pravosuđa Irana, Mizan, potvrdila je pogubljenja, objašnjavajući da su njih dvojica uvredili proroka Muhameda i da su promovisali ateizam.

Mizan ih je optužio i za paljenje Kurana, iako se ne zna da li su zaista palili Kuran ili su podelili takav video klip na Telegramu.

Iran je 2022. godine pogubio 582 osobe, što je veliko povećanje u odnosu na 2021. godinu, kada su pogubljene 333 osobe, prema podacima "Iran hjuman rajts".

U najnovijem izveštaju Amnesti internešnela navodi se da je Iran druga zemlja po izvršenju smrtne kazne, iza Kine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet