Fokus

Teksas raspoređuje specijalne granične snage kako bi sprečio porast ilegalnih migranata

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2023

-

20:58

Teksas raspoređuje specijalne granične snage kako bi sprečio porast ilegalnih migranata
Teksas raspoređuje specijalne granične snage kako bi sprečio porast ilegalnih migranata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američka država Teksas danas je rasporedila specijalne granične snage koje će biti usredsređene na kritične tačke na kojima migranti pokušavaju ilegalno da uđu u SAD.

Guverner Teksasa Greg Abot naveo je danas da se pripadnici novih posebno obučenih jedinica Nacionalne garde ukrcavaju u helikoptere radi raspoređivanja, preneo je Rojters.

Nakon što su ove nedelje ukinuta stroga ograničenja portiv kovida na meksičkoj granici, pomenute jedinice biće raspoređene na žarišta duž granice, kako bi presreli i odbili migrante, koji pokušavaju ilegalno da uđu u Teksas.

Navodi se da je slična taktika uspešno korišćena u El Pasu prošlog decembra.

"U poslednjih nekoliko dana, Nacionalna garda je identifikovala i suzbila porast ulazaka na prelazima u Braunsvilu, gradu gde je vozač u nedelju uleteo u grupu migranata", rekao je on.

Dodao je da će se elitni tim Nacionalne garde usredsrediti na takve poraste ulazaka, identifikovanje prelaza i njihovo zatvaranje.

Pripadnici tih jedinica imaće pristup avionima, čamcima, opremi za noćno osmatranje, kao i onoj za suzbijanje nereda.

Republikanski guverner žestoko je kritikovao odluku demokratskog predsednika Džozefa Bajdena s ciljem da okonča politiku nazvanu Title 42 na osnovu koje je pored ostalog američkim vlastima data mogućnost da proteruju migrante u Meksiko.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet