Fokus

Imran Kan se pojavio na sudu, u protestima širom Pakistana stradale dve osobe

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP

10/05/2023

-

16:48

Imran Kan se pojavio na sudu, u protestima širom Pakistana stradale dve osobe
Automobil u kom se nalazi Imran Kan, 9. maj - Copyright Tanjug/AP Photo/Ghulam Farid

veličina teksta

Aa Aa

Bivši pakistanski premijer Imran Kan pojavio se na sudu, dan nakon što je uhapšen i premešten iz drugog suda u Islamabadu, a njegove pristalice sukobile su se sa policijom širom zemlje. Od sudije je zatraženo da odobri zadržavanje 70-godišnjeg opozicionog lidera u pritvoru do 14 dana.

Kan, koji je prošle godine izgubio vlast, ali je i dalje najpopularnija opoziciona ličnost u zemlji, sedmi je bivši premijer koji je uhapšen u Pakistanu. Njegovo hapšenje produbilo je politička previranja i izazvalo nasilne demonstracije, prenosi AP.

Najmanje dve osobe su poginule u neredima tokom prethodne noći - jedna u jugozapadnom gradu Keti, a druga u severozapadnom Pakistanu, dok su desetine ranjene u raznim delovima zemlje.

U istočnoj provinciji Pandžab, gde su vlasti saopštile da je 157 policajaca povređeno u sukobima sa pristalicama Kana, lokalna vlada je zatražila od vojske da se umeša i uspostavi red.

Pakistanska televizija GEO emitovala je snimak na kojem se Kan pojavljuje pred sudijom.  Takođe, GEO prenosi da je Kan optužen da je nezakonito prodavao državne poklone tokom premijerskog mandata između 2018. i 2022. godine.

Očekuje se da će sudija kasnije tokom dana odlučiti o zahtevu za određivanje pritvora od 14 dana. U međuvremenu, Kanov pravni tim osporava hapšenje pred Visokim sudom u Islamabadu, tražeći njegovo oslobađanje.

Kanova partija pozvala je demonstrante da ostanu mirni, nekoliko sati nakon što je rulja besna zbog dramatičnog hapšenja zapalila rezidenciju visokog vojnog generala u istočnom gradu Lahoreu.

Kada je uhapšen u utorak, Kan se pojavio na sudu po više optužbi za korupciju koje je podigla policija Islamabada. Desetine agenata iz Nacionalnog biroa za odgovornost uz podršku paravojnih trupa upali su u sudnicu, razbivši prozore nakon što su Kanovi stražari odbili da otvore vrata.

Kanove pristalice napale su vojni štab u gradu Ravalpindi u blizini Islamabada, ali nisu stigli do glavne zgrade u kojoj se nalazi kancelarija načelnika vojske, generala Asima Munira.

Drugi demonstranti pokušali su da dođu do premijerove rezidencije u Lahoreu, ali ih je policija sprečila u tome. Takođe, napadnuta su i vozila sa vojskom, a ni policija ni vojnici do sada nisu pucali na demonstrante.

Vojska nije komentarisala napade na njene objekte. Niko od lidera Kanove partije nije osudio napade na vojsku.

Komentari (0)

Svet