Fokus

Uhapšen kongresmen iz Njujorka: Republikanac Džordž Santos pred sudom zbog niza krivičnih dela

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2023

-

16:40

Uhapšen kongresmen iz Njujorka: Republikanac Džordž Santos pred sudom zbog niza krivičnih dela
Džordž Santos - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Američki poslanik Džordž Santos, republikanac iz Njujorka, uhapšen je danas na osnovu federalne krivične prijave uoči očekivanog pojavljivanja pred sudom.  On je optužen za prevaru, pranje novca i krađu javnih sredstava, preneo je Rojters.

U optužnici se navodi da je Santos naterao pristalice da daju donacije kompaniji pod lažnim izgovorom da će novac biti upotrebljen za podršku njegovoj kampanji, preneo je AP. 

Umesto toga, kaže se u optužnici, koristio ga je za lične troškove, uključujući luksuznu dizajnersku odeću, kao i za otplatu svojih kreditnih kartica.

Santos je, takođe, optužen da je lagao o svojim finansijama na obrascima u Kongresu i da se prijavio i primao naknade za nezaposlene dok je bio zaposlen kao regionalni direktor investicione firme i kandidovao se za Kongres.

Američki tužilac Brion Pis rekao je da optužnica "nastoji da Santosa pozove na odgovornost za različite navodne prevare i drska lažna predstavljanja".

"Sve u svemu, Santos se optužuje da se oslanjao na uzastopno nepoštenje i obmanu kako bi stigao u sale Kongresa i obogatio se", rekao je Pis.

 Santos je danas priveden i očekuje se da će se prvi put pojaviti pred sudom kasnije tokom dana na Long Ajlendu. 

 On je rekao juče AP-u da ne shvata o čemu je reč.    

Santos je prošle jeseni izabran u Kongres nakon kampanje koja je delimično izgrađena na lažima. 

Rekao je ljudima da je bogati trgovac sa Volstrita sa značajnim portfoliom nekretnina i da je, između ostalog, bio zvezda odbojke na koledžu. 

U stvarnosti, on nije radio u velikim finansijskim firmama za koje je tvrdio da su ga zaposlile, nije išao na koledž i imao je finansijske probleme pre nego što se kandidovao za javnu funkciju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet