Fokus

Privremene vlasti Malija odbacile izveštaj UN o pogubljenju civila

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2023

-

14:52

Privremene vlasti Malija odbacile izveštaj UN o pogubljenju civila
ASSOCIATED PRESS - Copyright ASSOCIATED PRESS

veličina teksta

Aa Aa

Privremena vojna vlada Malija odbacila je danas izveštaj Kancelarije Ujedinjenih nacija za ljudska prava o navodnom pogubljenju najmanje 500 ljudi od strane malijskih vojnika i neidentifikovanih stranih boraca tokom prošle godine.

Vladajuća hunta je odgovorila na izveštaj objavljen u petak nakon višemesečne istrage o onome što su grupe za ljudska prava opisale kao ''najgori zločin'' u desetogodišnjem sukobu između islamističkih grupa i vojske, prenosi Rojters.

''Tranziciona vlada oštro osuđuje ovaj pristrasni izveštaj koji je zasnovan na fiktivnom narativu i ne ispunjava utvrđene međunarodne standarde'', rekao je portparol vlade Abdulaje Majga.

U izveštaju se navodi da su se malijski vojnici i strano osoblje helikopterima spustili u selo Mura 27. marta prošle godine i otvorili vatru na stanovnike koji su bežali, i da je tada, kao i u danima nakon toga na stotine njih ubijeno i bačeno u jarke.

"Nijedan civil iz Mure nije izgubio život tokom vojne operacije. Među poginulima je bilo samo boraca terorista, a svi uhapšeni su predati žandarmeriji", rekao je Majga, naglašavajući posvećenost vlasti zaštiti ljudskih prava.

Kako navodi agencija, izveštaj UN zasnovan je na intervjuima sa žrtvama i svedocima, kao i na forenzičkim i satelitskim snimcima. Vlasti Malija odbile su zahteve tima UN za utvrđivanje činjenica da pristupe samom selu Mura, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Svet