Fokus

Bajden: Republikanci bi da suzbiju i ukinu pravo glasa

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2021

-

08:42

Bajden: Republikanci bi da suzbiju i ukinu pravo glasa
Bajden: Republikanci bi da suzbiju i ukinu pravo glasa - Copyright Tanjug AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden, koji je pod pritiskom američkih lidera za građanska prava, izjavio je u utorak da je nacionalni imperativ da se usvoji sveobuhvatni zakon o glasačkim pravima koji je zaustavljen u Kongresu zbog protivljenja republikanaca, koji, kako kaže, žele da suzbiju i ukinu pravo glasa.


Bajden je takođe kritikovao republikance zbog "velike laži" o krađi na izborima prošlog novembra, na kojima je pobedio Donalda Trampa.

Brojne države pod kontrolom republikanaca, usvojile su zakone kojima se ili ograničava glasanje ili menjaju izborna pravila, posle tvrdnji Trampa da su predsednicki izbori 2020. bili pokradeni pomoću rasprostranjenih manipulacija u brojanju glasova.

Kako prenosi Glas Amerike, u vatrenom govoru u Filadelfiji, gradu koji se smatra mestom rođenja američke nacije, Bajden je, iako ga nije pomenuo po imenu, napao Trampa "zbog lažnih tvrdnji o krađi izbora".

"Čujte me jasno: u današnjoj Americi u toku je napad, pokušaj da se suzbije i ukine pravo glasa na slobodnim i poštenim izborima. To je velika laž ", rekao je Bajden, aludirajući na nedokazane tvrdnje Trampa i njegovih pristalicama o izbornoj krađi, dodaje Glas Amerike.

Republikanci boliraju Zakon o glasačkim pravima

Zakon o glasačkim pravima za koji se zalaže Bajden ima težak put u Kongresu, gde su republikanci u Senatu uspeli da blokiraju demokrate. Bajdenova fokusiranost na tu temu, čak i ako zakon ne bude usvojen, omogućava mu da prikupi podršku među demokratskim biračima dok njegova stranka radi na tome da sačuva kontrolu nad Kongresom posle izbora 2022, na sredini predsednikovog mandata.

U govoru u Filadelfiji Bajden je oštro kritikovao, kako je rekao, pokušaje da se potkopaju biračko pravo, poredeći te pokušaje sa ranijim zakonima koji su sprečavali Afroamerikance da glasaju.

"Žele da toliko otežaju proces u nadi da ljudi uopšte neće glasati. To je smisao svega", rekao je Bajden.

Prema podacima Brenan Centra za pravdu u okviru Pravnog fakulteta Univerziteta Njujorka, najmanje 17 država je ove godine uvelo zakone kojima se ograničava pristup glasanju, a slični zakoni se razmatraju i u drugim državama.

Komentari (0)

Svet