Fokus

Izveštaj američkog specijalnog savetnika: FBI nikad nije imao stvarne dokaze o dosluhu Trampa i Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2023

-

23:37

Izveštaj američkog specijalnog savetnika: FBI nikad nije imao stvarne dokaze o dosluhu Trampa i Rusije
Izveštaj američkog specijalnog savetnika: FBI nikad nije imao stvarne dokaze o dosluhu Trampa i Rusije - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američki Federalni istražni biro (FBI) nije imao dovoljno dokaza za otpočinjanje istrage o predsedničkoj kampanji Donalda Trampa 2016. godine i previše se oslanjao na savete Trampovih političkih protivnika, navodi se u zaključnom izveštaju američkog specijalnog savetnika Džona Durama.

U izveštaju na 306 stranica, Duram je zaključio da američke obaveštajne službe i organi za sprovođenje zakona nisu imali nikakve "stvarne dokaze" o dosluhu Trampovog tima i Rusije, pre pokretanja istrage "Crossfire Hurricane", prenosi Rojters.

Durham je u izveštaju optužio FBI da se prema istrazi o Trampu odnosio drugačije nego prema drugim politički osetljivim istragama, uključujući one čiji je predmet istrage Trampova protivkandidatkinja bila Hilari Klinton.

"Ministarstvo i FBI nisu uspeli da održe svoju važnu misiju stroge vernosti zakonu u vezi sa određenim događajima i aktivnostima opisanim u ovom izveštaju. Osoblje FBI-a pokazalo je ozbiljan nedostatak analitičnosti prema informacijama koje su dobili, posebno prema informacijama od politički povezanih lica i subjekata", navodi se u izveštaju specijalno savetnika Durama.

Ovaj izveštaj označava kraj četvorogodišnje istrage pokrenute u maju 2019. godine kada je tadašnji državni tužilac Vilijam Bar imenovao Durama, iskusnog tužioca, da ispita potencijalne pogrešne korake FBI-a prilikom istrage o navodnom dosluhu Trampovog tima i Rusije tokom predizborne kampanje 2016. godine.

Tramp: Demokrate da plate visoku cenu zbog istrage o dosluhu sa Rusijom

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da demokrate moraju da plate visoku cenu zbog toga što su godinama sprovodile istragu o navodnom dosluhu između njega i Rusije, nakon što je Duram objavio izveštaj u kojem navodi da istraga nikada nije ni trebalo da bude pokrenuta.

"Ispostavilo se da je to veoma opasna prevara", poručio je Tramp za Foks njuz i dodao da je američka javnost bila  žrtva "dugotrajne i izdajničke šarade" koju su započele demokrate, rekao je Tramp za Foks njuz.

On je istakao da mora da se plati visoka cena zbog onoga kroz šta su prošle Sjedinjene Države.
Tramp je rekao da su istrage FBI potpuna sramota i da je gnev javnosti nakon objavljivanja Duramovog izveštaja na nivou koji ranije nije video.

"Pisanje ovog izveštaja je dugo trajalo jer je Džon Duram veoman temeljan istražitelj, ali rezultat je nedvosmislen", istakao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet