Fokus

Pokrenut Super PAC, odnosno ''Komitet za političku akciju'' kao podrška za predsedničku nominaciju Majka Pensa

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2023

-

16:32

Pokrenut Super PAC, odnosno ''Komitet za političku akciju'' kao podrška za predsedničku nominaciju Majka Pensa
Tanjug/AP/Charles Krupa - Copyright Tanjug/AP/Charles Krupa

veličina teksta

Aa Aa

Pristalice Majka Pensa danas su pokrenuli tzv. Super PAC, odnosno ''komitet za političku akciju'', kako bi se sakupila sredstva za njegovu kandidaturu za republikansku predsedničku nominaciju za izbore 2024.

Pensov PAC predvodiće bivši američki kongresmen Džeb Hensarling i dugogodišnji član Republikanske stranke Skot Rid, prenosi Rojters.

''Majk Pens je konzervativni lider koji je našoj naciji potreban u ovom kritičnom trenutku'', rekao je Hensarling.

PAC-u je dozvoljeno da prikuplja neograničene sume u političke svrhe, pod uslovom da ne koordiniše direktno sa kampanjom.

Pens je bio u američkom Kapitolu 6. januara 2021, kada su pristalice tadašnjeg predsednika Donalda Trampa upale u zgradu u pokušaju da zaustave overu pobede sadanšnjeg predsednika SAD Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Kako navodi Rojters, Pens je navukao Trampov gnev jer nije podržao njegove tvrdnje da su izbori pokradeni i od tada je kritikovao svog bivšeg šefa zbog njegove uloge u neredima, što mu nije donelo široku podršku republikanaca koji su ostali lojalni bivšem predsedniku.

Prema poslednjoj anketi Rojtersa, Tramp održava vodeću poziciju u predizbornoj trci Republikanaca za izbore 2024, uz podršku 49 odsto registrovanih članova stranke.

Guverner Floride Ron DeSantis dobio je 21 odsto podrške, dok je Pensa podržava svega pet odsto republikanaca.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet