Fokus

FBI vrši pretres kuće bivšeg potpredsednika SAD Majka Pensa u Indijani

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2023

-

18:47

FBI vrši pretres kuće bivšeg potpredsednika SAD Majka Pensa u Indijani
FBI vrši pretres kuće bivšeg potpredsednika SAD Majka Pensa u Indijani - Copyright Tanjug AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

FBI trenutno vrši pretres kuće bivšeg potpredsednika SAD Majka Pensa u Indijani, nakon što je njegov pravni tim obavestio Nacionalni arhiv da je u kući pronađeno 12 poverljivih dokumenata, preneo je danas CNN, pozivajući se na neimenovani izvor.

Očekuje se da će u narednim danima FBI takođe izvršiti pretres Pensove kancelarije u Vašingtonu.

Tokom razgovora sa američkim ministarstvom pravde uoči pretresa, Pensov tim je "izrazio želju" da "potpuno sarađuje", a članovi tima su naveli da "ne veruju" da postoje poverljivi dokumenti ni u njegovoj kući ni u njegovoj kancelariji, pošto su oni sami izvršili, kako je saopšteno, "ono što su smatrali opsežnim pretresom".

Pensovi advokati su u kući pronašli desetak dokumenata koji su sadržali brifinge vezane za Pensova putovanja u inostranstvo, a izvori američke medijske kuće navode da se dokumenti klasifikovani kao "nisko poverljivi".

Nakon vesti da su u privatnim rezidencijama predsednika SAD Džozefa Bajdena pronađeni poverljivi predsednički dokumenti, Pens je svojim advokatima naložio da "iz predostrožnosti" pretraže njegovu privatnu arhivu, nakon čega je objavljeno da su poverljivi dokumenti pronađeni u njegovoj kući u Karmelu u saveznoj državi Indijani.

Pens je kasnije rekao da su dokumenti koji su pronađeni u njegovoj kući ''odmah'' obezbeđeni i da je obavešten Nacionalni arhiv.

CNN navodi da se Pens trenutno nalazi u porodičnoj kući, dok se njegov advokat nalazi u njegovoj kući u Karmelu gde FBI trenutno vrši pretres.

Ranije ove nedelje Specijalni savetnik ministarstva pravde Džek Smit pozvao je Pensa na razgovor u okviru istrage koju vodi protiv Bivšeg predsednika Donalda Trampa i njegove uloge u neredima tokom 6. januara 2021, i upada demonstranata u Kapitol.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet