Fokus

Film o Islamskoj državi podelio lokalne zajednice u Indiji i izazvao sukobe: Uhapšeno više od 100 ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2023

-

17:56

Film o Islamskoj državi podelio lokalne zajednice u Indiji i izazvao sukobe: Uhapšeno više od 100 ljudi
Indija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od 100 ljudi uhapšeno je u zapadnoj indijskoj državi Maharaštra, nakon što je jedna osoba poginula, a osam povređeno u sukobima među tamošnjim zajednicama.

Nasilje u gradu Akola izazvano je objavom na društvenim mrežama o kontroverznom filmu "Priča iz Kerale" koji se bavi Islamskom državom, preneo je Bi-Bi-Si.

Policija je saopštila da su nemiri najpre počeli u subotu kada su se članovi lokalne zajednice okupili ispred policijske stanice u Akoli kako bi protestovali zbog objave na društvenim mrežama o filmu.

Vlasti su prekinule internet usluge i uvele policijski čas kako bi situaciju stavile pod kontrolu.

Kancelarija premijera Maharaštre Eknata Šindea apelovala je na mir i naložila državnoj policiji da preduzme stroge mere protiv onih koji su učestvovali u nasilju.

Film "Priča o Kerali", koji je pušten u bioskope prošle nedelje, izazivao je kontroverze mesecima pre objavljivanja, a prikazuje izmišljenu priču o tri Indijke s juga države, koje se pridružuju Islamskoj državi.

Opozicioni političari kritikovali su film, nazivajući ga propagandom, iako autori ističu da je zasnovan na godinama istraživanja i istinitim događajima.

Bi-Bi-Si dodaje da su film podržali lideri vladajuće Baratija Džanata partije (BJP), uključujući i najmanje dva federalna ministra, kao i da je o filmu pohvalno govorio indijski premijer Naredra Modi tokom jednog predizbornog skupa prošlog meseca.

Vlada države Zapadni Bengal je zabranila film, dok su Utar Pradeš i Madija Pradeš, dve države u kojima vlada BJP, omogućile da film ''ne bude oporezovan'', dodaje britanski javni servis.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet