Fokus

Izraelski gradovi ne žele da prihod od poreza ide u zajedničku kasu: Želimo "da nanesemo štetu vladi, a ne građanima"

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2023

-

17:44

Izraelski gradovi ne žele da prihod od poreza ide u zajedničku kasu: Želimo "da nanesemo štetu vladi, a ne građanima"
Izraelski gradovi ne žele da prihod od poreza ide u zajedničku kasu: Želimo "da nanesemo štetu vladi, a ne građanima" - Copyright AP/Sebastian Scheiner

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski gradovi koji se ne slažu sa vladinim planom preraspodele prihoda od poreza na poslovni prostor, danas su okončali trodnevni štrajk i rekli da će pravdu potražiti pred sudom.

Savez lokalnih vlasti Izraela, koji zastupa interese demonstranata, rekao je da novom taktikom žele "da nanese štetu vladi, a ne građanima", prenosi Rojters.

Vlada Izraela je prethodno predložila stvaranje nacionalnog fonda u koji bi gradovi uplaćivali prihode od poreza na poslovni prostor.

Ovi prihodi bi bila raspodeljeni po celom Izraelu, sa ciljem da se podstakne izgradnja novih stambenih kompleksa.

Vlada smatra da će ovaj plan ublažiti krizu na tržištu nekretnina, pošto je nedostatak stambenog prostora veliki problem u Izraelu zbog velike potražnje i male ponude.

Predstavnici gradova se ne slažu i smatraju da je ova odluka zasnovana na pogrešnim podacima Ministarstva finasija Izraela koji će naštetiti njihovim budžetima.

Nacionalni fond ne može da reši nedostatak stambenog prostora, tražimo da vlada predstavi pravi plan koji bi oborio cene stanovanja, poziva Savez lokalnih vlasti Izraela.

Stvaranje nacionalnog fonda je predviđeno zakonom koji je deo predloga državnog  budžeta, a mora da bude izglasan do 29. maja.

Odbor za finansije izraelskog parlamenta ove nedelje je odobrio predlog budžeta i čeka se samo njegova ratifikacija. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet