Fokus

Papa pozvao zaraćene strane u Sudanu da polože oružje

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2023

-

13:46

Papa pozvao zaraćene strane u Sudanu da polože oružje
Papa pozvao zaraćene strane u Sudanu da polože oružje - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja je danas pozvao zaraćene frakcije u Sudanu da odlože oružje, izražavajući žaljenje zbog nasilja koje više od mesec dana traje u toj zemlji. 

"Pozivam međunarodnu zajednicu da ne štedi napore kako bi preovladao dijalog i zaustavilo se stradanje naroda", rekao je papa vernicima na Trgu Svetog Petra.

Borbe između sudanske vojske i rivalske paravojne formacije Snage za brzu podršku (RSF) dovele su do kolapsa poretka u Sudanu, a rivalske grupe potpisale su kasno u subotu sporazum za sedmodnevni prekid vatre koji bi trebalo da stupi na snagu u ponedeljak veče.

"Molim vas da se ne navikavamo na rat. Trebalo bi nastavimo da podržavamo ratom razoreni narod Ukrajine", dodao je papa nakon molitve Regina Caeli (Kraljice neba).

 Papa je imenovao kardinala  šefa italijanske biskupske konferencije Matea Zupija, da predvodi mirovnu misiju u pokušaju da pomogne okončanju rata u Ukrajini, saopštio je u subotu Vatikan.
Vatikanski diplomatski izvor rekao je da će Zupi pokušati da se sastane odvojeno sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet