Fokus

Mekarti: Ima napretka u razgovorima sa Bajdenom oko povećanja limita duga

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2023

-

17:51

Mekarti: Ima napretka u razgovorima sa Bajdenom oko povećanja limita duga
Kevin Mekarti - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Lider republikanaca u Kongresu Kevin Mekarti izjavio je da je došlo do napretka u pregovorima sa demokratama i predsednikom SAD Džozefom Bajdenom oko podizanja limita saveznog duga, jer u suprotnom, postoji opasnost da SAD ne budu u mogućnosti da izmiruju svoje obaveze već kroz nedelju dana.

Ministarstvo finansija saopštilo je u petak da bi vlada mogla da ostane bez sredstava da plaća račune od 5. juna ukoliko Kongres ne preduzme nešto, preneo je Rojters.

"Nemamo dogovor još. Jesmo napravili napredak, radili smo konkretno ovog jutra i vraćamo se na posao", rekao je novinarima Mekarti.

Tvrdolinijski republikanci su pretili da će blokirati svaki zakon koji ne bude u skladu sa njihovim očekivanjima, uključujući oštro smanjenje troškova budžeta.

Progresivne demokrate su takođe zapretile da će povući podršku za neke kompromise, konkretno, oko uvođenja novih radnih zahteva na savezne programe za borbu protiv siromaštva.

"Blizu smo dogovora, optimista sam", rekao je Bajden novinarima u petak.

Ministarka finansija Dženet Jelen ranije ovog meseca je zatražila da se poveća limit saveznog duga na više od 31,4 biliona dolara kako ne bi došlo do zastoja u plaćanju računa vlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet