Fokus

SAD i Saudijska Arabija pozvale zaraćene strane u Sudanu da produže prekid vatre

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2023

-

18:09

SAD i Saudijska Arabija pozvale zaraćene strane u Sudanu da produže prekid vatre
SAD i Saudijska Arabija pozvale zaraćene strane u Sudanu da produže prekid vatre - Copyright Tanjug/AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

SAD i Saudijska Arabija pozvale su danas zaraćene strane u Sudanu da produže prekid vatre, koji ističe u ponedeljak uveče.

Vojska i paravojne snage, koje se bore za kontrolu nad Sudanom od sredine aprila, pristale su prošle nedelje na jednonedeljno primirje, uz posredovanje SAD i Saudijske Arabije, preneo je AP. 
Međutim, prekid vatre, kao i prethodni postignuti pre njega, nije zaustavio sukobe u glavnom gradu Kartumu i drugim područjima.

Žitelji su naveli da su obnovljeni sporadični sukobi u delovima Omdurmana, gde su viđeni vojni avioni kako lete iznad grada, kao i u Al-Fašeru, glavnom gradu provincije Severni Darfur.

U zajedničkom saopštenju objavljenom jutros, SAD i Saudijska Arabija pozvale su na produženje sadašnjeg primirja koje ističe sutra u 21.45 sat po lokalnom vremenu. 

Iako nije savršeno, produženje promirja će ipak olakšati isporuku hitno potrebne humanitarne pomoći sudanskom narodu, navodi se u saopštenju.

SAD i Saudijska Arabija u saopštenju pozivaju vojsku sudanske vlade i rivalsku Snagu za brzu podršku da nastave pregovore.

Sukobi između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) izbili su u trenutku kada su planovi za međunarodno podržanu političku tranziciju ka uspostavljanju civilne vlade trebalo da se završe izborima.

U sukobima je poginulo na stotine ljudi, ranjeno na hiljade, dok je oko 1,3 miliona ljudi moralo da napusti domove i iseli se u bezbednije oblasti u Sudanu ili u susedne zemlje. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet