Fokus

Zabranjene diskusije i komemoracije o godišnjici protesta: Kina pooštrila pristup Tjenanmenu, privedeni aktivisti

Komentari

Autor: Tanjuf

04/06/2023

-

23:23

Zabranjene diskusije i komemoracije o godišnjici protesta: Kina pooštrila pristup Tjenanmenu, privedeni aktivisti
Zabranjene diskusije i komemoracije o godišnjici protesta: Kina pooštrila pristup Tjenanmenu, privedeni aktivisti - Copyright Tanjuhg/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Kineske vlasti pooštrile su danas pristup Trgu Tjenanmen u centru Pekingu, na godišnjicu gušenja prodemokratskih protesta 1989. godine u kojima je ubijen još uvek nepoznat broj ljudi.

Širom zemlje su zabranjene diskusije i komemoracije, javlja Asošiejted pres.

Tanjug AP/Louise Delmotte

 

 

U Hong Kongu, koji je bio poslednja teritorija pod kontrolom Kine na kojoj su se održavale komemoracije, osam ljudi, uključujući aktiviste i umetnike, danas je privedeno. Pored toga, više od 10 osoba je privedeno u blizini parka Viktorija.

Juče je, uoči 34. godišnjice Tjenanmena, hongkonška policija već uhapsila četiri osobe zbog separatističkog delovanja, dok je četvoro uhapšeno zbog remećenja javnog reda.

Tanjug AP/Louise Delmotte

 

 

Tokom više od 30 godina, desetine hiljada ljudi okupljalo se svake godine u parku Viktorija u Hongkongu za bdenje uz sveće u znak sećanja na žrtve na Trgu Tjenanmen.

Međutim, Peking je 2020. godine usvojio zakon o nacionalnoj bezbednosti kako bi blokirao svaki oblik separatizma posle velikih prodemokratskih demonstracija 2019. godine.

Komentari (0)

Svet