Fokus

Njujork "progutao" mrak: Severna Amerika u problemu zbog šumskih požara u Kanadi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/06/2023

-

09:38

Njujork "progutao" mrak: Severna Amerika u problemu zbog šumskih požara u Kanadi
Njujork "progutao" mrak: Severna Amerika u problemu zbog šumskih požara u Kanadi - Copyright TanjugAP Photo/Julie Jacobson

veličina teksta

Aa Aa

Kvalitet vazduha na severoistoku SAD pogoršao se ove nedelje jer više od 150 šumskih požara i dalje besni Kanadom. Epidemiološke maske N95 su se vratile na ulice Kanade i Amerike, a dim je stigao i do Njujorka u kojem je dan pretvorio u noć.

Vlasti u Njujorku počeće danas da dele besplatne maske, a kanadske vlasti su saopštile da ljudi treba da nose maske ako ne mogu da ostanu u zatvorenom prostoru, prenosi BBC.

Škole širom istočne obale SAD otkazale su sve aktivnosti na otvorenom, avio-saobraćaj je usporen, a milioni Amerikanaca su pozvani juče da ostanu u zatvorenom prostoru nakon što se dim od kanadskih požara proširio na jug, prekrivajući gradove gustom, žutom izmaglicom.

Američka nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja o kvalitetu vazduha za gotovo čitavu obalu Atlantika, prenosi Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

Zdravstveni zvaničnici od Vermonta do Južne Karoline i sve do Ohaja i Kanzasa upozorili su stanovništvo da bi boravak na otvorenom mogao da izazove respiratorne probleme zbog visokog nivoa štetnih čestica u atmosferi. 

"Važno je da Amerikanci koji su pogođeni opasnim zagađenjem vazduha, posebno oni sa zdravstvenim problemima, prate uputstva lokalnih vlasti da bi zaštitili sebe i svoje porodice", saopštio je predsednik SAD Džozef Bajden na Tviteru.

U Njujorku najgori indeks kvaliteta vazduha na svetu

Guvernerka države Njujork Keti Hočul opisala je situaciju kao "urgentnu krizu", i saopštila da je indeks zagađenja vazduha u delovima ove američke savezne države osam puta veći od normalnog.

Smanjena vidljivost zbog izmaglice primorala je Federalnu upravu za vazduhoplovstvo da uspori vazdušni saobraćaj u oblasti grada Njujorka i Filadelfije, sa kašnjenjima letova u proseku oko pola sata.

Pojedina sportska takmičenja na otvorenom, koja su bila zakazana za sredu, odložena su zbog lošeg kvalieta vazduha. U nekim oblastima, indeks kvaliteta vazduha (AQI), koji meri glavne zagađivače, bio je znatno iznad 400, na skali gde se vrednosti od 100 označavaju sa "nezdravo", a 300 kao "opasno".

Juče u podne, u gradu Vitlejem u saveznoj državi Pensilvaniji, izmeren je indeks kvaliteta vazduha u SAD od 410.

Među većim gradovima, Njujork je u sredu popodne imao najgori indeks kvaliteta vazduha na svetu sa 484, što je označeno kao "esktremno opasno", i najviši nivo od šezdesetih godina prošlog veka.

"Ovo nije dan da se spremate za maraton ili da izlazite napolje sa decom. Ostanite unutra, zatvorite prozore i vrata i koristite prečišćivače vazduha ako ih imate", rekao je gradonačelnik Njujorka Erik Adams ranije u sredu.

Primera radi, to je skoro tri puta više od indeksa hronično zagađenih gradova kao što su Dubai (168) i Nju Delhi (164), prema sajtu za merenje kvaliteta vazduha IQ Air .

Kanada: Spaljeno oko 3,6 miliona hektara zemljišta 

Kanadska prestonica Otava je pogođena najgorim kvalitetom vazduha zbog više od stotinu šumskih požara koji besne ovom zemljom, prenosi CNN. Kanadski premijer Džastin Trudo razgovarao je u sredu sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom o požarima i uticajem na kvalitet vazduha, potvrdile su njihove kancelarije.

SAD su rasporedile više od 600 vatrogasaca i pomoćnog osoblja, kao i druga sredstva za gašenje požara, saopštila je u sredu Bela kuća.

Trudo je zahvalio Bajdenu na podršci i saradnji, navodi se u saopštenju koje je objavila njegova kancelarija, a "oba lidera su priznala potrebu da rade zajedno na rešavanju razornih uticaja klimatskih promena".

Kvalitet vazduha na severoistoku SAD pogoršao se ove nedelje jer više od 150 šumskih požara i dalje besni u Kvebeku, prema Kanadskom međuagencijskom centru za šumske požare. Čitav grad Čibugamo u Kvebeku, sa 7.000 stanovnika, dobio je obaveznu naredbu za evakuaciju, jer brzi požari izazivaju pustoš širom regiona.

"S obzirom na trenutnu situaciju, gradonačelnica Čibugamoa proglasila je vanredno stanje i najavila obaveznu evakuaciju celog grada, uključujući i odmaralište", saopšteno je iz gradske uprave. 

Do sada je ove godine Kvebek pretrpeo više od 400 šumskih požara - dvostruko više od proseka za ovo doba godine. Više od 3,6 miliona hektara je izgorelo u požarima u celoj Kanadi, što je oko 15 puta više od uobičajene spaljene površine za ovaj period.

Komentari (0)

Svet