Fokus

Podignuta optužnica protiv Trampa zbog zadržavanja poverljivih dokumenata

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2023

-

07:24

Podignuta optužnica protiv Trampa zbog zadržavanja poverljivih dokumenata
Tanjug/AP/Michael Conroy - Copyright Tanjug/AP/Michael Conroy

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp saopštio je da je protiv njega podignuta optužnica za pogrešno rukovanje dokumentima, koje je zadržao nakon što je napustio Belu kuću u januaru 2021. godine.

Tramp je u četvrtak saopštio i da u sudnici u Majamiju mora da se pojavi narednog utorka. Takođe je naveo: "Ja sam nevin čovek".

Ovo je prva savezna optužnica u istoriji SAD protiv nekog od bivših američkih predsednika, prenosi Glas Amerike. Ubrzo po objavi ovih informacija Tramp je počeo  novu kampanju prikupljanja novca za svoju kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godine.

On je favorit među republikanskim kandidatima za nominaciju.

U proteklim danima, Tramp i njegovi saradnici pripremali su se za potencijalnu optužnicu, s obzirom da je njegovim advokatima predočeno da je on predmet istrage.

Ministarstvo pravde nije javno potvrdilo optužnicu, ali su dve osobe upoznate sa situacijom bez odobrenja da o tome javno govore ,potvrdile su za novinsku agenciju AP da optužnica sadrži sedam tačaka.

Nujork tajms je izvestio da se Trampu na teret stavlja zavera za opstrukciju pravde, davanje lažnih izjava, kao i svesno zadržavanje tajni o nacionalnoj odbrani, kao oblik kršenja Zakona o špijunaži. Njegov advokat potvrdio je ove navode za CNN.

Prete mu još dve optužnice

Višemesečnu istragu je predvodio specijalni tužilac Džek Smit, a fokus je bio na tome da li je Tramp prekršio zakon neovlašćeno zadržavajući poverljive dokumente, odnosno, da li je preduzeo korake da izvrši opstrukciju vladnih napora da pronađe ta dokumenta.

U okviru istrage Ministarstva pravde, istražitelji su pre otprilike godinu dana zaplenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago, na Floridi, od kojih je 100 nosilo oznaku poverljivosti.

Pre toga, Trampovi advokati su navodili da su svi takvi dokumenti vraćeni vladi. Ovaj slučaj predstavlja još jedan pravni izazov za Trampa, protiv kojeg je nedavno u Njujorku podignuta optužnica po 34 tačke u slučaju pokušaja zataškavanja vanbračne afere za vreme kampanje za predsedničke izbore.

Protiv njega se takođe vode istrage u Vašingtonu i Atlanti, koje bi mogle da rezultiraju krivičnim optužnicama. Specijalni tužilac Smit protiv Trampa vodi istragu o tome da li su on i njegovi saveznici pokušali da ponište pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet