Fokus

Guverner Desantis u republikanskoj trci: Trampova noćna mora sada postaje stvarnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP, BBC

28/05/2023

-

08:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon višemesečnog iščekivanja i spekulacija, guverner Floride Ron Desantis juče je zvanično ušao u trku za republikansku predsedničku nominaciju. Za sada, Desantis se smatra najjačim rivalom bivšeg predsednika Donalda Trampa. 

Uprkos tome što se smatra jednim od najjačih stranačkih kandidata Republikanaca, guverner Floride se ipak suočava sa pitanjem spremnosti za nacionalnu scenu, a kako bi pobedio Trampa, Desantis će morati da ubedi republikanske glasače koji ga tek upoznaju da je upravo on taj koji će na izborima moći da se suoči sa aktuelnim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. 

Pred Desantisom, koga desnica karakteriše kao političku zvezdu, a levica odbacuje kao desničarskog ekstremistu, sada je možda i najneizvesnija trka, u kojoj će na putu do Bele kuće, prvo morati da prestigne svog nekadašnjeg političkog mentora Trampa, ali i prepuno polje drugih republikanskih kandidata.

Ko je Ron Desantis koga je Tramp nazvao "prosečnim"?

Rodom sa Floride, Desantis je na Jejl koledžu diplomirao 2001. a na Harvardu 2005. godine, nakon čega se pridružio mornarici kao generalni advokat, što ga je odvelo u Irak i zatočenički logor Gvantanamo, a u američkoj politici ovaj 44-godišnjak je relativno novajlija.

Desantis se kandidovao za Kongres 2012. godine, tada postavši jedan od osnivača krajnjeg desničarskog "Kluba slobode" na Kapitol Hilu. Kao i mnogi konzervativci u Kongresu u to vreme, zalagao se za promene u Medicare-u (državnom programu nacionalnog zdravstvenog osiguranja) i socijalnom osiguranju, uključujući i jednu meru koja bi podigla starosnu granicu za odlazak u penziju na 70 godina.

U Kongresu je imao tri mandata, a 2018. godine nakon pet godina na Kapitol Hilu Desantis je najavio svoju nameru da se kandiduje za guvernera, uz punu podršku tadašnjeg predsednika Donalda Trampa. 

Guverner postaje 2019. godine, nakon čega postaje prepoznatljiv široj javnosti. Njegov mandat obeležile su brojne kontroverzne odluke.

Tanjug/AP/Alberto Pezzali

 

Na primer, ovaj konzervativni guverner izbegao je uvođenje obaveznog nošenja maske tokom pandemije, a potpisao je i zakon o zabrani abortusa posle 15. nedelje trudnoće, čak i u slučaju silovanja i incesta. Takođe, potpisao je i zakon o "zaštiti prava roditelja na vaspitanje", koji zabranjuje podučavanje dece o seksualnoj orijentaciji ili seksualnom identitetu u školama do trećeg razreda.

Kako piše AP, Desantis je uklonio tužioca koji se obavezao da neće optužiti ljude pod novim ograničenjima za abortus na Floridi ili doktore koji pružaju negu koja afirmiše rod. Ovog proleća doneo je i zakon kojim se stanovnicima Floride dozvoljava nošenje skrivenog vatrenog oružja bez dozvole.

Takođe, pokrenuo je i nove mere za koje stručnjaci upozoravaju da mogu imati nepovoljan uticaj na slobodu štampe i preuzeo kontrolu nad fakultetom liberalnih umetnosti za koji je verovao da indoktrinira studente levičarskom ideologijom.

Desantisove šanse za 2024. godinu 

Desantisovi saveznici tvrde on ima bolje šanse od Trampa na opštim izborima, ali kako piše BBC, poslednje ankete pokazuju kako bivši predsednik ipak ima veću podršku republikanskih glasača, a različita istraživanja sprovedena sredinom maja 2023. pokazuju da za njim zaostaje između 28 i 45 procentnih poena.

Mada, Desantis je do sada odbacivao ove izazove i pokušavao da se pozicionira kao republikanac sa najboljim šansama da uspešno vrati ovu stranku u Belu kuću.

"Ako se kandidujem, idem protiv Bajdena", rekao je u intervjuu sa Pirs Morganom u martu.

Pre samo šest meseci, Desantis je pobedio na svom reizboru na Floridi sa neverovatnih 19 procentnih poena - čak i kada su se republikanci u drugim državama borili. Njegova pobeda predstavljala je najveću marginu pobede u bilo kojoj trci guvernera Floride u poslednjih nekoliko decenija. Čak je pobedio u okrugu Majami-Dejd, dugogodišnjem demokratskom uporištu.

Naravno, nejasno je da li će se taj uspeh preliti i na nacionalnu scenu, pošto glasači često gledaju na izbore za guvernera drugačije od onih za savezne funkcije. Takođe, Desantisov tim skreće pažnju i na to što se Tramp trenutno suočava sa višestrukim pravnim pretnjama.

Kako piše AP, Desantisa primarni birači opisuju kao "konzervativnog lidera koji se bori i pobeđuje".

Ipak, postoje pitanja o njegovoj sposobnosti da se istovremeno poveže sa biračima i sa partijskim liderima na ličnom nivou. Uglavnom iz tog razloga, većina republikanske kongresne delegacije Floride već je podržala Trampa nasuprot Desantisa.

Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

 

Brojne anegdote su se takođe pojavile poslednjih nedelja koje otkrivaju u kojoj meri je Desantis ignorisao kolege republikanske zvaničnike na Floridi, ali i šire, tokom svoje političke karijere. Desantis se, dok se udvara glasačima, bori i da pokaže harizmu u toku kampanje, kao i "brzo razmišljanje" koje često definiše uspešne kandidate na nacionalnom nivou. 

Nataša Lindštat iz Odeljenja za državnu upravu Univerziteta u Eseksu ranije je za Euronews Srbija rekla kako je Desantis dobio i čitav niz priznanja zbog toga kako se nosio sa uraganom "Ijan" i da predstavlja daleko najveći izazov za Trampa. Međutim, skrenula je pažnju i na što "Tramp gotovo da ima neku psihološku dominaciju nad ljudima u svojoj partiji". 

"Oni prosto nisu voljni da ga u javnosti kritikuju jer se plaše šta bi se dogodilo i na koji način bi on odgovorio. Tramp je uspevao da galvanizuje ljude da urade stvari koje nismo zamišljali da su moguće", rekla je ona i dodala da je "veliki slon u sobi" povodom toga šta će republikanci uraditi kada je Tramp u pitanju. 

"Sa jedne strane im je on potreban da bi zadržali svoju biračku bazu, ali bi ovi izbori trebalo da im pokažu da ako to urade, time samo motivišu demokrate da izađu u rekordnom broju na glasanje", istakla je ona.

Sve u svemu, postoji šansa da republikanac iz Floride u kojoj se hispanoameričko telo okreće crvenoj stranci bez većih problema pobedi Bajdena: mlad je, prodoran i ima vremena da prilagodi retoriku neopredeljenim biračima.

Tramp i Desantis - od saveznika do žestokih protivnika 

Možda su odnosi Desantisa i Trampa trenutno zategnuti, ali nije uvek bilo tako. Desantis je i sam priznao da verovatno ne bi postao guverner Floride bez Trampove podrške 2018. godine. Takođe, usvojio je i Trampovu populističku politiku. Čak se u neku ruku služi i njegovom retorikom i manirima. 

Mada, poslednjih meseci, Tramp je bio gotovo jedinstveno fokusiran na podrivanje političke privlačnosti guvernera Floride, uglavnom zato što Tramp i njegov tim veruju da je DeSantis možda njegova jedina legitimna pretnja za republikansku nominaciju.

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

 

Zbog čega, iz Trampove perspektive, sada ništa nije van granica. Podrugljivi nadimci poput "Ron Ćufta", ali i dovođenje u pitanje njegove lojalnosti na skupovima, samo su neki od pokušaja da se obeshrabre Desantisovi potencijalni glasači. 

Tramp je čak doveo u pitanje Desantisovu seksualnost dok je delio postove na društvenim mrežama u kojima je sugerisao na Desantisovo neprikladno ponašanje sa maloletnim učenicima dok je predavao u srednjoj školi u svojim ranim dvadesetim.

Sa druge strane, nakon što su njujorški tužioci ovog proleća podigli optužnicu protiv Trampa, Desantis mu nije pružao jaku podršku. U to vreme rekao je samo da ne zna "šta ide u plaćanje tihog novca porno zvezdi kako bi se obezbedila tišina o nekoj vrsti navodne afere".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet