Fokus

Uhapšen tinejdžer u SAD: Hteo da unajmi plaćenog ubicu da likvidira sedmogodišnjaka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/06/2023

-

13:30

Uhapšen tinejdžer u SAD: Hteo da unajmi plaćenog ubicu da likvidira sedmogodišnjaka
Ilustracija - Copyright Tanjug/Zach Boyden-Holmes/The Des Moines Register via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tinejdžer u Ajovi (17) uhapšen je i optužen za nagovaranje na ubistvo nakon što je navodno pokušao da unajmi ubicu da ubije malo dete, objavilo je KCCI-TV, pozivjaući se na lokalne vlasti.

Optuženi tinejdžer je dostavio lične podatke sedmogodišnjeg deteta - uključujući njegovo ime, adresu, identifikacione detalje i mesto gde se dete može naći - internet stranici "unajmi ubicu" (Rent-a-Hitman), rečeno je iz policije u saopštenju za javnost objavljenom u ponedeljak.

"Rent-a-Hitman" je parodijski sajt koji sadrži lažna svedočenja, obrazac zahteva i prijavu za posao za potencijalne ubice, izvestio je CBS ranije ove godine. Prvobitno je kreiran 2005. godine da reklamira startap kompaniju za sajber bezbednost koja se nikada nije pokrenula, a stvarni upiti dostavljeni ovoj internet stranici doveli su do još najmanje jednog potvrđenog hapšenja.

U aprilu je jedan pripadnik nacionalne garde iz vazduhoplovstva u Tenesiju optužen nakon što je, kako je naveo FBI, koristio veb stranicu da se prijavi za posao ubice.

Kao i u slučaju hapšenja u Tenesiju, policija u Ajovi je rekla da je administrator sajta prosledio zahtev tinejdžera iz vlastima. Policija je potom identifikovala dete koje je bilo "meta", kao i osumnjičenog, koga je službenik kontaktirao u petak ujutro.

Tinejdžer je uhapšen istog popodneva, pošto je policajac navodno mogao da potvrdi da je osumnjičeni želeo da dete bude ubijeno. Dodatni dokazi uzeti sa mobilnog telefona tinejdžera naveli su vlasti da poveruju da je pretnja sedmogodišnjaku verodostojna, saopštila je policija. Ni dete ni članovi njihovih porodica nisu povređeni i nisu bili svesni bilo kakve potencijalne pretnje.

Osumnjičeni se suočava sa krivičnom optužbom za nagovaranje na ubistvo, i upućen je na sud za maloletnike dok se policijska istraga nastavlja.

Mada je "Rent-a-Hitman" lažna internet stranica, slične zaista postoje na "darknetu", i tvrde da legitimno nude iste usluge.

Savezne vlasti su prošlog meseca podnele krivičnu prijavu u Noksvilu, u kojoj su optužile ženu iz Tenesija da je pokušala da unajmi ubicu da ubije jednu osobu, a prema izveštaju policije za to je koristila upravo jednu od internet stranica sa "darkneta".

Komentari (0)

Svet