Fokus

Irak pristao da plati 2,76 milijardi dolara duga za gas i struju Iranu

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2023

-

18:33

Irak pristao da plati 2,76 milijardi dolara duga za gas i struju Iranu
Tanjug/AP/Lee Jin-man - Copyright Tanjug/AP/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Irak je pristao da plati oko 2,76 milijardi dolara duga za gas i struju Iranu nakon što je dobio odobrenje od SAD da odstupi od sprovođenja sankcija prema Teheranu, rekao je neimenovani zvaničnik iračkog ministarstva spoljnih poslova.

Zvaničnik je naveo za Rojters da je irački ministar inostranih poslova Fuad Husein dobio takvo odobrenje tokom sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom na marginama konferencije u Rijadu u četvrtak.

Zvaničnik je rekao da će sredstva biti preneta preko Komercijalne banke Iraka i da će novac biti upotrebljen za troškove iranskih hodočasnika i namirnice koje uvozi Iran.

Zbog decenija sukoba i sankcija, Irak je zavisan od uvoza gasa iz Irana.

Međutim, sankcije SAD za iransku naftu i gas ometale su iračke isplate za uvoz, dovodeći ga u veliko kašnjenje u plaćanju računa, što je navelo Iran da uzvrati redovnim smanjenjem dotoka gasa.

Portparol iračkog ministarstva spoljnih poslova Ahmed Al-Sahaf rekao je da je Husein postigao napredak "u pogledu finansijskih obaveza između Iraka i Irana tokom svog razgovora sa američkim kolegom u Rijadu".

Iran ne može da pristupi imovini vrednoj milijarde dolara u nekoliko zemalja zbog sankcija SAD. SAD su insistirale da se naftom bogat Irak kreće ka samodovoljnosti kao uslovu za izuzeće Bagdada od uvoza energije iz Irana.

Komentari (0)

Svet