Fokus

Deca koja su pronađena u džungli posle 40 dana smeštena u bolnicu, lekari kažu da su u "prihvatljivom kliničkom stanju"

Komentari

Autor: Tanjug

11/06/2023

-

12:20

Deca koja su pronađena u džungli posle 40 dana smeštena u bolnicu, lekari kažu da su u "prihvatljivom kliničkom stanju"
Deca 40 dana preživela u amazonskoj džungli - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Deca spasena u kolumbijskoj džungli su u "prihvatlјivom kliničkom stanju" nakon što su bila izgublјena 40 dana, naveli su lekari.

"Nakon što smo napravili početnu multidisciplinarnu procenu mlade heroine Lesli i njena tri mlađa brata, zaključili smo da su u prihvatlјivom kliničkom stanju, uprkos svemu što su pretrpeli u poslednjih 40 dana", rekao je lekar Karlos Rinkon Arango, prenosi EFE. 

Deca su prevezena iz džungle helikopterom kolumbijskog vazduhoplovstva (FAC) koji ih je odvezao u San Hose del Gvavijare, glavni grad departmana Gvavijare, gde ih je potom pokupio i dovezao avion C-295.

Spaseni su 13-ogodišnja devojčica Lesli Mukutuj, koja je 40 dana bila zadužena za brigu o svojoj braći Soleini Mukutuj (9), Tienu Noriel Ronokue Mukutui, pet godina, i jednogodišnjoj bebi Kristin.

Tanjug/AP Photo/Ivan Valencia

 

Doktor je naveo da će deca biti hospitalizovana dve, tri nedelje i da će biti pod nadzorom "multidisciplinarnog tima".

Rinkon je objasnio da su oni podvrgnuti kliničkim i dijagnostičkim pregledima i nutricionističkom i psihološkom tretmanu oporavka.

Nesreća se dogodila 1. maja kada se avion Cesna 206 kojim je upravlјala kompanija Avianline Charter u kojem je putovalo četvoro dece zajedno sa majkom, još jednom odraslom osobom i pilotom, srušio u kolumbijskoj džungli Amazona, između departmana Kaketa i Gvavijare.

Tanjug/Colombia's Press Office via AP

 

Petnaest dana kasnije, vlasti su pronašle srušeni avion i tri mrtve odrasle osobe u njemu, ali nisu pronašli maloletne osobe, zbog čega je pokrenuta "Operacija Nada" koja je mobilisala više od 200 vojnika i starosedelaca iz okoline u potragu. 

Konačno u petak, 40. dana nakon nesreće, dogodilo se čudo koje je zemlјa očekivala i u udalјenom delu džungle četvoro dece je pronađeno živo.

Komentari (0)

Svet