Fokus

Džordž Soros predao poslovnu imperiju sinu: Mladi naslednik upravljaće bogatstvom od 25 milijardi

Komentari
Džordž Soros predao poslovnu imperiju sinu: Mladi naslednik upravljaće bogatstvom od 25 milijardi
Aleks Soroš - Copyright AP/Andy Kropa/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Milijarder Džordž Soros predao je svoje investiciono i poslovno carstvo vredno 25 milijardi dolara svom sinu Aleksu. U intervjuu za Wall Street Journal, mađarsko-američki investitor je rekao da je njegov sin "zaradio" ovu titulu.

Godinama je Sorosev uži krug verovao da će Aleksov stariji polubrat Džonatan (52) naslediti oca u njegovom investicionom carstvu. Džonatan je advokat koji je izgradio ime u finansijama, inače očev saigrač u tenisu, a nekada je radio u fondaciji i bio stabilizujući faktor u Sorosevom hedž fondu u turbulentnim periodima. Stoga se i smatrao favoritom kada je u pitanju nasleđivanje poslova i aktivnosti. Ali, scenario je drugačije odigrao.

Od devedesetih godina prošlog veka, bogatstvo porodice je, kako porodica često ističe, usmeravano u izgradnju i jačanje demokratije u desetinama zemalja širom sveta. Međutim, poslednjih godina, ime 92-godišnjeg milijardera često je bilo na meti desničarskih stručnjaka i političara, kao i predmet antisemitskih napada. Osim toga, i jedan od najbogatijih ljudi na svetu Ilon Mask "obrušio" se na njega u seriji tvitova pre nekoliko nedelja kada je liberalnog milijardera uporedio sa zlikovcem iz X-Men Magnetom, Jevrejinom koji je preživeo holokaust.

"On želi da nagrize samo tkivo civilizacije. Soros mrzi čovečanstvo", napisao je Mask na Tviteru pre mesec dana, a nakon što je Soros prodao udeo svojih deonica u Tesli.

Aleks Soros najavio kampanju protiv Trampa

Tridesetsedmogodišnji Aleks je diplomirao istoriju i četvrto je od petoro Soroseve dece. Jedini je član porodice koji aktivno sedi u investicionom odboru Soros Fund Management, fonda koji prema pisanju WSJ, upravlja porodičnim bogatstvom od 25 milijardi dolara i njegovom humanitarnom fondacijom.

Aleks je u decembru preuzeo funkciju predsednika Fondacije za otvoreno društvo (OSF), a takođe je zadužen za "super PAC" svog oca, američki mehanizam za usmeravanje sredstava političkim partijama.

Iako njih dvojica uglavnom dele ista politička uverenja, Aleks je za WSJ rekao da je on "više politički nastrojen" od svog oca i da će voditi kampanju protiv Donalda Trampa u njegovoj kandidaturi za drugi mandat u Beloj kući.

"Udvostručićemo odbranu biračkih prava i ličnih sloboda kod kuće i podržavanje demokratije u inostranstvu", rekao je on za WSJ i nastavio: "Naša strana mora biti bolja u patriotizmu i u inkluziji. Samo zato što neko glasa za Trampa, to ne znači da je rasista ili gubitnik".

Dodao je da će Fondacije za otvoreno društvo slediti iste ciljeve i doktrinu kao i njegov otac, uključujući slobodu govora, reformu  krivičnog pravosuđa, prava manjina i izbeglica i podršku liberalnoj politici. Međutim, on izražava želju da među ciljeve uvrsti biračko pravo, inicijative za rodnu ravnopravnost i abortus.

Ovaj tridesetsedmogodišnjak je entuzijasta hip-hopa i obožavatelj Njujork džetsa. Održava bogat društveni život, posećuje žurke poznatih ličnosti i Hemptonse. U prošlosti je putovao u udaljene delove Amazona, gde se pridružio upravnom odboru organizacije za ljudska prava Global Witness. Takođe je veoma aktivan i na drušvenim mrežama.

profimedia

 

Njegov otac Džordž Soros rođen je u Mađarskoj, a nakon što je iskusio strahote nacističke okupacije, otišao je u London, a zatim se preselio u Njujork gde je počeo da gradi svoje carstvo, ulažući u fondove za obeštećenja. U Velikoj Britaniji je poznat po tome što je zaradio milijardu dolara uspešno se kladeći na pad funte 1992. godine.

Kada je pao Berlinski zid, otvarajući put za uspostavljanje demokratskih vlada u zemljama bivšeg sovjetskog bloka, osnovao je Fondaciju za otvoreno društvo (OSF) kako bi finansijski podržao te procese. Ova organizacija godišnje troši oko 1,5 milijardi dolara za podršku "liberalnim ciljevima, obrazovnim organizacijama i ljudskim pravima" u više od 120 zemalja.

Komentari (0)

Svet