Fokus

Južnoafrički predsednik u provinciji u kojoj su planuli neredi posle hapšenja Zume

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2021

-

12:20

Južnoafrički predsednik u provinciji u kojoj su planuli neredi posle hapšenja Zume
Siril Ramafosa - Copyright EPA/ KIM LUDBROOK

veličina teksta

Aa Aa

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa posetio je danas provinciju KvaZulu-Natal, pošto se smiruju veliki neredi koji su tamo izbili u znak protesta zbog zatočenja bivšeg šefa države Džejkoba Zume.


U neredima je poginulo oko 100 ljudi. Neke kompanije su planirale da ponovo počnu da rade nakon nekoliko dana pljačkanja, podmetanja požara i uništavanja na stotina preduzeća, preneo je Rojters.

Mir je uspostavljen i u delovima najvećeg južnoafričkog grada Johanesburga, iako je većina prodavnica zatvorena, a rad u lukama Durban i Ričards bej se vraća u normalu.

Iz kancelarije Ramafose je rečeno da će predsednik Južne Afrike posetiti KvaZulu-Natal kako bi procenio obim štete.

Neredi su izbili prošle srede u nekim delovima zemlje, kada je uhapšen Zuma, jer se nije pojavio na sudu zbog optužbe za korupciju.

Vojska je pozvala rezerviste da pomognu aktivnim vojnicima i policiji koja je imala problem da suzbije nerede, pa je od srede broj pripadnika snaga bezbednosti udvostručen, i dostigao je 10.000.

Tanjug AP/Themba Hadebe

 

Južnoafrički trgovinski lanac Masmart je obelodanio da su demonstranti opljačkali 41 njihovu prodavnicu i dva distribuciona centra, dok su četiri mesta pretrpela veliku štetu zbog požara, u jednom od najvećih nereda u zemlji u prethodnih nekoliko godina.

"Potpuni obim štete se još procenjuje", naveo je Masmart, dodavši da su prodavnice u osetljivim delovima privremeno zatvorene.

Preporuka za vas

Vojska na ulicama Južne Afrike, sedmoro ubijeno u neredima nakon odlaska Zume u zatvor, među žrtvama i beba

Komentari (0)

Svet