Fokus

Japanski premijer odbacio mogućnost raspuštanja donjeg doma tokom naredne nedelje

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2023

-

12:42

Japanski premijer odbacio mogućnost raspuštanja donjeg doma tokom naredne nedelje
Japanski premijer odbacio mogućnost raspuštanja donjeg doma tokom naredne nedelje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Japanski premijer Fumio Kišida odbacio je danas mogućnost raspuštanja donjeg doma parlamenta tokom tekuće sednice skupštine, nakon što je opoziciona stranka izrazila spremnost da podnese zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi.

Kišida je rekao da je uloga njegove vlade da se "pozabavi izazovima koji su do sada odlagani" i da zbog toga neće biti raspušten donji dom parlamenta tokom tekuće sednice, prenosi agencija Kjodo.

Japanska opozicija sprovodi poslednje pripreme za izglasavanje nepoverenja vladi Fumija Kišide, objavila je japanska NTV.

Kako se navodi, nekoliko japanskih opozicionih grupa, na čelu sa glavnom opozicionom strankom Ustavnom demokratskom partijom Japana, pripremaju se za izglasavanje nepoverenja tako što neće glasati za predlog zakona kojim se ojačavaju odbrambene sposobnosti Japana.

Očekuje se da će se o predlogu Zakona o odbrani glasati u gornjem domu parlamenta u petak, preneo je Rojters.  

Japan se bori da obezbedi finansiranje za planiranu potrošnju za odbranu u iznosu od 309 milijardi dolara tokom sledećih pet godina.

Plan uključuje da u tu svrhu budu podignuti ključni porezi, što je izazvalo prepirke među poslanicima.

Spekulacije da će Kišida raspisati izbore su se pojačale kada je njegov rejting u javnosti porastao nakon što je bio domaćin Grupi sedam (G7) u Hirošimi, a nedavno istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da i dalje ima solidnu podršku.

Kritike na račun Kišidine vlade su se, međutim, povećale zbog izdavanja nacionalnih ličnih karata, kao i zbog zabave koju su priredili njegov sin i bivši politički sekretar u službenoj rezidenciji premijera. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet