Fokus

Izrael će odobriti izgradnju nekoliko hiljada stambenih objekata na Zapadnoj obali

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2023

-

16:28

Izrael će odobriti izgradnju nekoliko hiljada stambenih objekata na Zapadnoj obali
Izrael će odobriti izgradnju nekoliko hiljada stambenih objekata na Zapadnoj obali - Copyright Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska vlada predstavila je planove kojima odobrava nekoliko hiljada dozvola za građenje stambenih objekata na Zapadnoj obali, uprkos američkom pritisku da zaustavi širenje naselja, što je potez koji Vašington vidi kao prepreku u miru sa Palestincima, preneo je Rojters.

Planovi za odobravanje 4.560 stambenih objekata na Zapadnoj obali su uključeni na dnevni red izraelskog Glavnog saveta za planiranje koji se sastaje sledeće nedelje, iako je 1.332 spremno za konačno odobrenje, dok preostali objekti i dalje prolaze kroz proces odobravanja.

"Nastavićemo da razvijamo naselja i jačaćemo prisustvo Izraela na teritoriji", rekao je ministar finansija Bezazel Smotrič, koji je ujedno i glavni za administraciju na Zapadnoj obali.

Brojne zemlje smatraju naselja, izgrađena na teritoriji koju je osvojio Izrael 1967. tokom rata, nelegalnim.

Njihovo prisustvo je jedno od osnovih pitanja u izraelsko-palestinskom konfliktu.

Britanska novinska agencija navodi da Palestinci pokušavaju da stvore nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Mirovni razgovori vodili su se pod okriljem SAD, ali su zamrznuti 2014. godine.

Otkako je preuzeo funkciju u januaru, vladajuća koalicija premijera Benjamina Netanijahua je odobrila izgradnu više od 7.000 stambenih jedinica, duboko na teritoriji Zapadne obale.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet