Fokus

U vazdušnom napadu na jugu Kartuma ubijeno 17 civila

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2023

-

20:42

U vazdušnom napadu na jugu Kartuma ubijeno 17 civila
U vazdušnom napadu na jugu Kartuma ubijeno 17 civila - Copyright Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 17 civila je ubijeno, uključujući petoro dece, u vazdušnom napadu na jugu sudanske prestonice Kartuma, objavili su sudanski aktivisti, prenela je Anadolija.

"Napad je bio usmeren na stambeno naselje u predgrađu Majo, kasno u subotu", navodi se u saopštenju grupe "South Belt Emergency Room".

Dodaje se da je u napadu povređeno 11 osoba.

Nije poznato ko stoji iza napada, ali paravojna grupa Snage za brzo delovanje (RSF) saopštila je da su njeni borci oborili letelicu koja je napala stambena naselja.

Sudanska vojska nije komentarisala slučaj.

Sudanska vojska i RSF potpisali su u subotu sporazum o prekidu vatre u trajanju od 72 sata, koji je stupio na snagu jutros u 6:00.

Sukobljene strane će izbegavati korišćenje borbenih aviona i bespilotnih letelica, artiljerijsku vatru i bilo kakve aktivnosti vojnog snabdevanja tokom prekida vatre i olakšaće napore u pružanju humanitarne pomoći.

Sudan je od sredine aprila pogođen sukobima između vojske i RSF, a oko 1.000 civila je poginulo, dok je ranjeno nekoliko hiljada.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) procenjuje da je više od 2,2 miliona ljudi raseljeno zbog trenutnog sukoba u Sudanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet