Fokus

Referendum u Australiji o dodeli prava glasa starosedeocima u parlamentu

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2023

-

10:15

Referendum u Australiji o dodeli prava glasa starosedeocima u parlamentu
Referendum u Australiji o dodeli prava glasa starosedeocima u parlamentu - Copyright Tanjug/Mick Tsikas/AAP Image via AP

veličina teksta

Aa Aa

Senat Australije izglasao je danas održavanje referenduma ove godine o dodeli prava glasa domorodačkom stanovništvu u parlamentu, s ciljem da se "najugroženijoj etničkoj manjini u zemlji omogući da se izjašnjava o politici vlade".

Desetine australijskih starosedelaca ustali su i aplaudirali kada su senatori usvojili predlog zakona o referendumu sa 52 glasa "za" i 19 "protiv".

Zagovornici se nadaju da će pravo glasa u parlamentu poboljšati životni standard starosedelaca Australije, koji čine 3,2 odsto stanovništva i predstavljaju najugroženiju etničku grupu u Australiji, prenosi AP.

Portparolka opozicije Mihaela Keš rekla je u Senatu da će većina njenih kolega glasati za održavanje referenduma "jer verujemo u ljude ove nacije i u njihovo pravo glasa".

Međutim, nezavisna senatorka Lidija Torp, koja je pripadnik starosedelačke zajednice, rekla je da se protivila takvom pravu glasa, jer je to "svakako glas bez moći".

"U ovoj zemlji umiruje se krivica belaca tako što se jadnim malim crncima daje nemoćno savetodavno telo", kazala je Torp.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet