Fokus

Sudija naredio Trampovim advokatima da ne objavljuju dokaze uoči suđenja

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2023

-

16:55

Sudija naredio Trampovim advokatima da ne objavljuju dokaze uoči suđenja
Sudija naredio Trampovim advokatima da ne objavljuju dokaze uoči suđenja - Copyright Tanjug/AP/Charlie Neibergall

veličina teksta

Aa Aa

Sudija američke savezne države Florida zatražio je od advokata bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da u medijima ili javnosti ne objavljuju dokaze u slučaju navodnog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima bivšeg predsednika, ističe se u sudskom podnesku. 

U naređenju sudije Brusa Rajnharta takođe su određena stroga pravila za Trampov pristup dokumentima.

"Materijali, informacije, neće biti otkriveni javnosti ili medijima, niti će biti distribuirani na bilo kojoj platformi društvenih medija, bez prethodnog obaveštavanja i saglasnosti Sjedinjenih država, ili sudskog odobrenja", naložio je danas sud, prenosi Rojters.

Takođe, precizira se da Tramp "neće zadržati kopije" i da može samo da sagleda materijal "pod direktnim nadzorom savetnika odbrane ili članova tima odbrane".

Nalogom je odobren zahtev tužilaštva podnet prošle nedelje koje je tražilo od suda da postavi uslove kako odbrana čuva i koristi dokumente.

Ministarstvo pravde SAD otpečatilo je 9. juna optužnicu protiv Trampa koja ima 37 tačaka i uključuje optužbe za neovlašćeno zadržavanje poverljivih dokumenata i zaveru radi ometanja pravde, nakon što je Tramp napustio Belu kuću 2021. godine.

Kao se navodi u federalnoj optužnici na 49 strana, prvoj takvoj optužnici protiv nekog od bivših predsednika SAD, Tramp je pogrešno rukovao poverljivim dokumentima, koja uključuju informacije o tajnom nuklearnom programu SAD i potencijalnim ranjivostima SAD u slučaju napada. 

Tramp se optužuje da je razgovarao sa advokatima o mogućnosti da slaže vladine zvaničnike koji traže da vrate dokumente, da je čuvao pojedina dokumenta kod toaleta i premeštao kutije sa njima po svojoj kući u odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi kako bi sprečio da budu pronađena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet