Fokus

Bolsonaro u četvrtak pred sudom zbog optužbi za zloupotrebu položaja

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2023

-

23:29

Bolsonaro u četvrtak pred sudom zbog optužbi za zloupotrebu položaja
Tanjug/AP/Eraldo Peres - Copyright Tanjug/AP/Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Brazila Žair Bolsonaro, koji je izgubio na izborima održanim u oktobru prošle godine od levičara Luiza Inasija Lule da Silve, pojaviće se u četvrtak pred Vrhovnim sudom u Braziliji zbog optužbe da je zloupotrebio položaj kada je pozvao strane ambasadore u Brazilu i izneo im neutemeljene tvrdnje o ugroženosti glasačkog sistema.

Saslušanje pred Vrhovnim sudom je u određenom smislu i završni čin Bolsonarovog obračuna sa Lulom čiju pobedu nikada nije priznao već je podstakao hiljade svojih pristalica da 8. januara upadnu u vladine zgrade u Braziliji, javlja Rojters.

Sudski proces protiv bivčeg desničarskog predsednika dodatno će uticati na "očigledno nepovoljnu" klimu u kojoj nekada najmoćniji čovek u Brazilu nastoji da održi svoju političku karijeru, ocenjuje britanska agencija.

Ukoliko Bolsonaro izgubi slučaj pred Vrhovnim sudom moglo bi da mu bude zabranjeno političko delovanje i kandidovanje za političke funkcije do 2030. godine.

Rojters dodaje da to možda i nije kraj Bolsonarovim nevoljama, jer su protiv njega pokrenute višestruke krivične istrage koje bi mogle da se završe sudskim postupcima i izricanjem zatvorske kazne.

Bolsonarov advokat izjavio je da će u slučaju da sud njegovog klijenta proglasi krivim uslediti žalba i dodao da su dokazi protiv bivšeg predsednika "slabašni".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet