Fokus

Tužilac: Ministarstvo pravde nije ometalo istragu protiv Hantera Bajdena

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2023

-

23:57

Tužilac: Ministarstvo pravde nije ometalo istragu protiv Hantera Bajdena
Hanter Bajden - Copyright Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni tužilac Merik Garland demantovao je danas navode uzbunjivača Poreske uprave, koji je rekao da je visoko rangiranog federalnog tužioca zaduženog za istragu protiv sina predsednika SAD Džozefa Bajdena, Hantera, Ministarstvo pravde ometalo u nastojanjima da vrši dublje poreske istrage, prenosi Rojters.

''Dejvida Vajsa je predsednik Tramp je imenovao za tužioca u Delaveru i dodelio mu je ovo pitanje tokom prethodne administracije. Dato mu je potpuno ovlašćenje da sam donosi sve odluke'', rekao je Garland.

Vajsova kancelarija saopštila je da je Bajden pristao da se izjasni krivim po dve optužbe za prekršajni porez, i da je pristao da uđe u program tzv. preusmeravanja pre suđenja, kako bi izbegao suočavanje s ozbiljnijim krivičnim delom posedovanja vatrenog oružja dok je bio zavisnik od droge.

Advokat Hantera Bajdena Kris Klark rekao je da je ''svaka sugestija da istraga nije bila temeljna, ili da je mog klijenta omalovažavala, apsurdna i duboko neodgovorna''.

Petogodišnja federalna istraga protiv Hantera Bajdena rešena je sporazumima o krivci o porezu na prihod i optužbama za vatreno oružje ranije ove sedmice.

Advokat Kristofer Klark istakao je da "Hanter veruje da je važno da preuzme odgovornost za ove greške, koje je napravio tokom perioda previranja u svom životu", preneo je Rojters.

"On se raduje nastavku oporavka i napredovanju", naveo je advokat u saopštenju.

Ministarstvo pravde SAD ranije je saopštilo da će se Hanter Bajden izjasniti da je kriv po dve tačke federalne optužnice, koje se odnose na poreske prekršaje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet