Fokus

Brajbgejt: Republikanci tvrde da imaju dokaze da je Bajden primio mito

Komentari

Autor: Euronews Srbija, DW, CNN

20/06/2023

-

13:00

Brajbgejt: Republikanci tvrde da imaju dokaze da je Bajden primio mito
Tanjug/AP/Susan Walsh - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američka Republikanska stranka sada tvrdi da ima dokaze, u vidu tonskih snimaka, koji svedoče da je predsednik Džozef Bajden, dok je bio potpredsednik SAD, primao mito, kao i njegov sin Hanter. Taj slučaj se naziva "Brajbgejt", čime se povezuje sa skandalom "Votergejt".

Bajden je, kako se tvrdi, 2016. godine, u vreme kada je obavljao dužnost potpredsednika SAD, isplatu finansijske pomoći Ukrajini uslovio davanjem otkaza ukrajinskom državnom tužiocu Viktoru Šokinu. Šokin je u to vreme vodio istragu protiv ukrajinske energetske kompanije Burisma u čijem je nadzornom odboru tada bio i Hanter Bajden, predsednikov sin.

To je, ukratko, verzija priče koja se već nekoliko godina širi u javnosti, ali novost je to što sada ovo tvrdi republikanski senator Čak Gresli iz američke države Ajove. 

Gresli je u parlamentu SAD rekao: "Državljanin jedne strane zemlje, koji je, kako se sumnja, podmitio Bajdenove, očigledno je tajno snimio 17 tonskih zapisa".

Gresli pritom misli na osnivača firme BURISMA Mikolu Zločevskog, navodeći da je za te tvrdnje izvor iz američkog Federalnog istražnog biroa (FBI). Gresli je naveo da je uz pomoć tih zapisa Zločevski hteo da se osigura u slučaju da se stvar otkrije, objavio je DW.

Redigovani dokumenti FBI

Gresli je prvi put govorio o potencijalnom postojanju audio snimaka, nakon što ih je dokument FBI koji pominje ove navode redigovao u verziji prikazanoj članovima Nadzornog odbora Predstavničkog doma, preneo je CNN.

Pre nego što je kompletan odbor pregledao redigovani dokument, Džejms Komer iz Kentakija i najviši demokrata u panelu, predstavnik Džejmi Raskin iz Merilenda, pogledali su verziju dokumenta koja je uključivala pominjanje snimaka, prema dva izvora upoznata sa njihovim brifingom.

Profimedia

Hanter Bajden, sin Džoa Bajdena

U izjavi za CNN, Komer je rekao: "Zapisnik FBI o podmićivanju Bajdena sadrži nekoliko tragova, ali je nejasno šta je, ako uopšte, FBI uradio da potvrdi ove navode".

Tokom jednog saslušanja u Kongresu, senator Ted Kruz je od zamenika šefa FBI Pola Abejta hteo da sazna da li FBI zaista raspolaže tim snimcima, a dobio je odgovor da ne može da se govori o istrazi koja je u toku.

Komer, koji vodi istragu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, rekao je da se na dva tonska snimka čuje Džozef Bajden, a na ostalima tadašnji menadžer firme BURISMA Hanter Bajden. Komer tvrdi da su svi razgovori o uslovima za isplatu mita, kao i da su  Bajdenovi dobili po pet miliona dolara.

Tramp najavio "specijalnog istražitelja"

Bivši američki predsednik Donald Tramp, koji je trenutno pod velikim pritiskom zbog optužnice u vezi sa poverljivim dokumentima, najavio je prošle sedmice da će, nakon ponovnog izbora na dužnost predsednika, imenovati specijalnog istražitelja. 

Tramp je rekao da bi specijalni istražitelj trebalo da se pozabavi istragom protiv, kako je naveo, "najkorumpiranijeg američkog predsednika svih vremena", odnosno kompletne "Bajdenove kriminalne porodice".

Druga polovina SAD naklonjena Bajdenu manje-više ignoriše temu "Brajbgejta". Bajden je tada, kako oni tvrde, vršeći pritisak da se smeni državni tužilac u Ukrajini, u stvari, radio u konsultaciji s drugim nacijama, uključujući i EU. 

Komer prognozira da neće dugo trajati ta linija obrane Bajdena.

"Za Bajdena će biti sve teže da objasni ovo. A i levi mediji će kad-tad početi da zapitkuju odakle Bajdenu sav taj novac", naveo je Komer.

Republikanska stranka najavljuje da će dokaze za navodnu milionsku korupciju porodice Bajden, odnosno tonske snimke koji bi to trebalo da potkrepe, objaviti u okviru rada Istražnog odbora Kongresa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet