Fokus

Ovogodišnji hadžiluk u Meki biće najveći u istoriji, hiljade kola hitne pomoći spremno na 45 stepeni celzijusa

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2023

-

16:04

Ovogodišnji hadžiluk u Meki biće najveći u istoriji, hiljade kola hitne pomoći spremno na 45 stepeni celzijusa
Ovogodišnji hadžiluk u Meki biće najveći u istoriji, hiljade kola hitne pomoći spremno na 45 stepeni celzijusa - Copyright Tanjug/AP/Amr Nabil

veličina teksta

Aa Aa

U Saudijskoj Arabiji danas je započeo najveći hadžiluk u istoriji, pošto se očekuje da broj muslimanskih hodočasnika u Meki ove godine pređe 2,5 miliona.

"Ove godine bićemo svedoci najvećeg hadža u istoriji", rekao je zvaničnik saudijskih vlasti, prenosi Al Džazira.

 

Toliko veliki broj muslimana se očekuje pošto su ograničenja iz vremena pandemije koronavirusa, koja su na snazi od 2020. godine, u potpunosti ublažena.

Te godine je samo 10.000 ljudi dobilo dozvolu da dođe na hadž u Meku, naredne 2021. godine 59.000, a prošle godine ih je bilo oko milion.

Tanjug AP/Amr Nabil

 

 

Pošto datum hodočašća zavisi od lunarnog kalendara, ovogodišnji hadž je izazov za vernike jer se održava na vrućini od skoro 45 stepeni Celzijusa, Saudijske vlasti saopštile su da je više od 32.000 zdravstvenih radnika i hiljade kola hitne pomoći u pripravnosti za intervencije u slučajevima toplotnog udara, dehidracije i iscrpljenosti.

Hadžiluk je jedan od pet stubova islama i verska je obaveza svakog sposobnog odraslog muslimana koji za to ima finansijska sredstva.

Ove godine hadž se održava od 26. juna do 1. jula, a proslava Kurban-bajrama 28. juna.

Komentari (0)

Svet