Fokus

Japan: Primećeni ruski brodovi kod Tajvana i ostrva Okinava

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2023

-

12:07

Japan: Primećeni ruski brodovi kod Tajvana i ostrva Okinava
Japan: Primećeni ruski brodovi kod Tajvana i ostrva Okinava - Copyright Tanjug/CCTV via AP

veličina teksta

Aa Aa

Japansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su u petak veče primećena dva ruska vojna broda u vodama nedaleko od Tajvana, a u prethodna četiri dana kod japanskog ostrva Okinava.

Japansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su dve fregate klase "Steregušči" prvo primećene u utorak ujutru 70 kilometara jugozapadno od ostrva Jonaguni u prefekturi Okinava, nedaleko od Tajvana.

"Brodovi su se kretali kroz vode između Jonagunija i Tajvana. Potom su krenuli ka istoku i poslednji put su primećeni u petak uveče u vodama između ostrva Mijako i Okinava", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo i da su poslata dva broda da prate kretanje ruskih plovila.

Slično saopštenje tokom nedelje objavio je i Tajvan.

Japanska administracija saopštila je prošlog meseca da je primećena pojačana aktivnost ruske vojske nedaleko od japanske teritorije, uklјučujuću manevre sa kineskim snagama, što predstavlјa, kako je navedeno, "ozbilјnu zabrinutost" za japansku nacionalnu bezbednost.

Ruski mediji javili su ranije da su brodovi ruske Pacifičke flote ušli u južni deo Filipinskog mora radi izvršenja zadataka u sklopu uvežbavanja plovidbe na udalјenim morima.

Komentari (0)

Svet