Fokus

Tenzije rastu: Napad u Tel Avivu samo nekoliko sati od izraelske ofanzive na Dženin

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2023

-

13:08

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje osmoro ljudi je ranjeno u naletu automobila i napadu nožem u ulici Pinchas Rosen u Tel Avivu, potvrdila je policija, a prenosi "Jerusalem post".

Napadač je kolima ušao među okupljene ispred jednog tržnog centra, a potom nožem povredio još jednog prolaznika, pre nego što ga je upucao jedan od civila koji su se nalazili na ulici. Napadač je preminuo na licu mesta.

U saopštenju izraelske hitne medicinske službe navodi se da su tri osobe u kritičnom stanju.

Komandant okruga izraelske policije u Tel Avivu izjavio je da je terorista bio stanovnik Zapadne obale i da je delovao sam.

S druge strane, portparol Hamasa Hazem Kasem pohvalio je teroristički čin, rekavši da je "herojski napad u Tel Avivu prvi odgovor na zločine u Dženinu".

Novi talas nasilja dolazi samo nekoliko sati nakon izraelske operacije u Dženinu na Zapadnoj Obali, prilikom koje je ubijeno 10, a ranjeno preko 100 ljudi. Smatra se da je ovo najveća vojna operacija u poslednjih 20 godina nakon koje je hiljade stanovnika Dženina primorano da napusti domove, saopštile su palestinske vlasti, a prenosi Rojters.

Izrael je blizu završetka operacije i ispunjenja ciljeva u Dženinu, saopštio je savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

U akciji, koja se opisuje kao "opsežan napor protiv terorizma", učestvovale su stotine izraelskih komandosa podržanih dronovima, navela je palestinske vlasti da obustave komunikaciju sa Izraelom i izazvala zabrinutost SAD i UN vezano za humanitarnu situaciju.

AP Photo/Nasser Nasser

 

Palestinac ranjen tokom sukoba preminuo je tokom noći, a drugo telo je pronađeno jutros, čime je broj poginulih porastao na 10, sa oko 100 ranjenih, od kojih je 20 u kritičnom stanju, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Militantna organizacija Islamski džihad saopštila je da su četvorica poginulih njeni borci.

Hamas, još jedna islamistička frakcija, potvrdila je jednu žrtvu, a nije poznato da li su ostalih pet poginulih, muškarci od 17 do 23 godine, borci ili civili, navodi Rojters.

Izraelska vojska saopštila da su njene snage ubile devet Palestinaca i da je reč o islamističkim borcima.

Očekuje se da će danas ustanove i preduzeća širom Zapadne obale biti zatvorene u odgovoru na poziv za generalni štrajk, kao znak protesta protiv izraelske operacije, koju su palestinske vlasti predsednika Mahmuda Abasa nazvale "ratnim zločinom".

AP Photo/Ariel Schalit

 

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je evakuisao 500 porodica, ili oko 3.000 ljudi, iz kampa u Dženinu, u kojem živi oko 14.000 ljudi, a humanitarne organizacije pozvale su Izrael da garantuje neometan pristup za pomoć.

Američki Stejt department u ponedeljak je saopštio, nakon napada izraelskih snaga na Dženin, da je od ključnog značaja da se preduzmu sve moguće mere predostrožnosti kako bi se sprečilo ubijanje civila.

Dodaje se da SAD podržavaju "pravo Izraela da brani svoj narod od Hamasa, Palestinskog islamskog džihada i drugih terorističkih grupa".

Ujedinjene nacije su saopštile da sve vojne operacije treba da se izvode u skladu sa međunarodnim pravom.

Ambasada Palestine u Srbiji pozvala međunarodnu zajednicu da hitno reaguje

Ambasada Palestine u Srbiji pozvala je danas na hitnu reakciju međunarodne zajednice da bi se, kako je navela, zaustavila agresija i kaznila izraelska vlada za zločine i teorizam nakon napada izraelske vojske na grad Dženin na Zapadnoj obali u kojem je ubijeno najmanje deset Palestinaca, a veliki broj njih povređen.

Ambasada je navela da se neki od povređenih Palestinaca u današnjem napadu nalaze u kritičnom stanju.

Ambasada tvrdi da su izraelske snage napale grad Dženin i objekte u izbegličkom kampu, kao i bolnicu Ibn Sina u tom gradu, gde su otvorili vatru na ljude na odeljenju za hitne slučajeve.

AP Photo/Majdi Mohammed

 

Izraelska vojska je takođe koristila civile kao ljudske štitove u izbegličkom kampu u Dženinu, navela je ambasada.        

Kako se navodi u taj zločin je bilo uključeno više vojnih aviona, više od 200 borbenih vozila i 1.300 vojnika, kao i da se taj zločin ubraja u ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

Svet