Fokus

Tunis preplavljen migrantima, na stotine prebačeno u pustinju

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2023

-

20:14

Tunis preplavljen migrantima, na stotine prebačeno u pustinju
Spasavanje migranata u Mediteranu - Copyright Tanjug/AP/Santi Palacios

veličina teksta

Aa Aa

Tunis je premestio na stotine migranata iz podsaharske Afrike u pusto područje duž granice sa Libijom, saopštila je danas lokalna grupa boraca za ljudska prava, a svedoci su izjavili da će još na desetine biti ukrcano u vozove narednih dana.

Hiljade afričkih migranata bez dokumenata dospelo je u tuniski grad Sfaks poslednjih meseci sa ciljem da krenu ka Evropi čamcima koje vode trgovci ljudima, što predstavlja migrantsku krizu bez presedana za tu severnoafričku zemlju, podseća Rojters.

Lokalno stanovništvo žalilo se na neugodno ponašanje migranata, dok su se migranti žalili na rasističko uznemiravanje, što je dovelo do nereda koji su potrajali nedelju dana.

Ramadan Ben Omar iz Tuniskog foruma za ekonomska i socijalna prava rekao je da je policija ove nedelje poslala nazad stotine migranata, uključujući žene i decu, i ostavila ih u zatvorenoj vojnoj zoni duž pustinjske granice sa Libijom, i dodao da su aktivisti u Sfaksu prijavili premlaćivanje migranata, izbacivanja iz smeštaja koji su iznajmili i proizvoljna zatvaranja lokalnih stanovnika u proteklih nekoliko dana pre nego što je policija intervenisala i uspostavila red.

Poslanik iz Sfaksa Moez Barakala rekao je da su vlasti obezbedile migrantima koji su prebačeni iz Sfaksa obroke i lekove i da su njih oko 1.200 poslali u oblasti u blizini libijske i alžirske granice.
On je rekao da su službenici granične bezbednosti preuzeli kontrolu nad migrantima i da će odlučiti o daljim koracima.

Neprovereni video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju mladiće iz Tunisa u Sfaksu kako zadržavaju migrante, podižu štapove i traže od njih da ponove: ''Živeo Tunis'', navodi Rojters.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet