Fokus

Demonstracije i blokade puteva širom Izraela zbog prinudne ostavke šefa policije u Tel Avivu

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2023

-

23:56

Demonstracije i blokade puteva širom Izraela zbog prinudne ostavke šefa policije u Tel Avivu
Demonstracije i blokade puteva širom Izraela zbog prinudne ostavke šefa policije u Tel Avivu - Copyright Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade demonstranata je danas blokiralo glavni auto-put u Tel Avivu i glavne puteve i raskrsnice širom Izraela zbog prinudne ostavke šefa policije tog grada Amija Ešeda.

Demonstranti su nosili plavo-bele izraelske zastave, plesali su na ulici i palili lomače, a policija, koja je na momente koristila vodeni top, pokušavala je da potisne gomilu, prenosi AP.

Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

 

Tokom direktnog prenosa u vestima, jedan vozač automobila je prošao kroz gomilu demonstranata, prilikom čega je oborio jednog čoveka.

Vozač je uhapšen, kao i nekoliko demonstranata, objavili su izraelski mediji.

Ešed je ranije danas održao konferenciju za medije na kojoj je saopštio da je smenjen sa funkcije komandanta policije u Tel Avivu "iz političkih razloga", dodavši da plaća "strašnu cenu" jer je želeo da spreči "građanski rat".

On je dodao da nije mogao da ispuni očekivanja ministra unutrašnjih poslova Bena Gvira koja su, kako je naveo, uključivala "kršenje pravila i procesa, i jasno mešanje u profesionalno donošenje odluka".

"Lako sam mogao da upotrebim nesrazmernu silu i popunim hitnu pomoć u Ičilovu (medicinski centar) na kraju svakih demonstracija u Tel Avivu. Mogli smo da očistimo Ajalon (auto-put) za nekoliko minuta po strašnu cenu lomljenja glava i kostiju", rekao je Ešed.

Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

 

On je naveo da je kao komandant naučio generacije policajaca da prepoznaju "granice sile, da čuvaju naš ugovor sa javnošću".

"Nažalost, prvi put u moje tri decenije službe, susreo sam se sa bizarnom realnošću da mir i red nisu željeni cilj, već suprotno", dodao je Ešed.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet