Fokus

Seul pozvao Kinu da odigra "konstruktivnu ulogu" u obuzdavanju pretnji Severne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2023

-

13:00

Seul pozvao Kinu da odigra "konstruktivnu ulogu" u obuzdavanju pretnji Severne Koreje
Seul pozvao Kinu da odigra "konstruktivnu ulogu" u obuzdavanju pretnji Severne Koreje - Copyright Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Južne Koreje Park Jin pozvao je Kinu da odigra konstruktivnu ulogu u obuzdavanju pretnji iz Severne Koreje, nakon što je Pjongjang ove nedelje lansirao interkontinentalnu balističku raketu (ICBM).

Park i direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Ji sastali su se na marginama samita Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti, a južnokorejski ministar je „snažno osudio“ lansiranje ICBM Severne Koreje.

"Zajednički je interes Seula i Pekinga da Severna Koreja zaustavi provokacije i vrati se dijalogu", rekao je Park prema saopštenju iz njegovog kabineta, prenosi Rojters.

"On je ocenio da je od najveće važnosti da kineska strana odigra konstruktivnu ulogu za mir i stabilnost Korejskog poluostrva", navedeno je  u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Južne Koreje.

Već nekoliko godina Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je podeljen u odnosu prema Pjongjangu, pošto Kina i Rusija tvrde da nove sankcije neće pomoći u ublažavanju tenzija, dok Vašington optužuje Peking i Moskvu da ohrabruju Severnu Koreju tako što je štite od novih sankcija, navodi Rojters.

Agencija dodaje da su se odnosi između Južne Koreje i Kine pogoršali nakon što je kineski ambasador prošlog meseca sugerisao da je Južna Koreja napravila pogrešan izbor stavljajući se na stranu SAD protiv Kine.

Vang je u razgovoru sa ministom spoljnih poslova Južne Koreje istakao da je pitanje Tajvana "srž vitalnih interesa Kine i tiče se političke osnove i poverenja  u odnosima Kine i Južne Koreje“, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova. On je dodao da se nada se da će se južnokorejska strana pridržavati principa jedne Kine.

“Kina je voljna da radi sa Južnom Korejom na obnovi međusobnog poverenja i vraćanju strateškog partnerstva dve zemlje na zdrav kolosek”,  rekao je Vang.

Rojters navodi da je južnokorejski predsednik Jun Suk Jol još u aprilu izazvao revolt Kine kada je izjavio da pitanje Tajvana nije samo pitanje između Pekinga i vlasti u Tajpeju, već je „globalno“ pitanje slično Severnoj Koreji. Kina Tajvan smatra sastavnim delom svoje teritorije.

 

Komentari (0)

Svet