Fokus

Vang Ji poručio Borelju: Definišite viziju odnosa EU prema Kini

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2023

-

16:27

Vang Ji poručio Borelju: Definišite viziju odnosa EU prema Kini
AP/Stefani Reynolds - Copyright AP/Stefani Reynolds

veličina teksta

Aa Aa

Najviši kineski diplomata, Vang Ji, rekao je šefu diplomatije Evropske unije Žozepu Borelju da bi EU trebalo da razjasni svoju viziju odnosa sa Pekingom, piše briselski portal Politiko.

Vang, koji je direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, sastao se sa Boreljom u petak na marginama samita Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti, nekoliko nedelja nakon što su se lideri EU složili da smanje svoju zavisnost od Kine, navodi portal.

"EU bi trebalo da... razjasni pozicioniranje strateškog partnerstva između dve strane i unapredi odnose Kine i EU kako bi oni napredovali", rekao je Vang Borelju, prenelo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, javio je danas Rojters.

Vang je istakao da ne bi trebalo da dođe do kolebanja, a kamoli do podsticanja reči i dela koja vraćaju sat unazad.

EU i Kina vode trgovinski rat oko delova lanca snabdevanja poluprovodnicima, navodi Politiko. Prvo je Holandija uvela ograničenja izvoza opreme za štampanje čipova, a zatim je usledila kineska kontrola izvoza galijuma i germanijuma, dva minerala koji se koriste u izradi mikročipova.

Ranije ove nedelje, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen označila je kinesku kontrolu izvoza kao "prinudu".

Na svom nalogu na Tviteru Borelj je o sastanku sa Vangom rekao da je izrazio očekivanja EU o ulozi Kine da pomogne u okončanju rata Rusije protiv Ukrajine. 

Druga tema razgovora bilo je očuvanje stabilnosti i statusa kvo u Tajvanskom moreuzu, istakao je Borelj.

On je u aprilu morao da odloži posetu Kini, na koju ga je pozvao kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang, zbog pozitivnog testa na kovid-19. 

Kina je prošle nedelje otkazala novu planiranu posetu Borelja Pekingu. 

Borelj je na Tviteru naveo da se "raduje skorom održavanju strateškog dijaloga u Pekingu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet