Fokus

Kineski hakeri upali u sisteme američkih vladinih agencija: Ko se sve našao na meti grupe?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/07/2023

-

22:11

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Hakerska grupa bliska kineskoj vladi nedavno je tajno pristupila nalozima e-pošte približno 25 američkih organizacija među kojima su najmanje dve američke vladine agencije, a targetiranje je trajalo od 15. maja u cilju prikupljanja osetljivih informacija, navodi se u saopštenju Majkrosofta i Bele kuće. 

Potpuni obim hakovanja još se istražuje, mada američki zvaničnici i Majkrosofta tvrde kako su sve aktivnosti uspešno blokirane, kao i da su preduzete hitne mere koje bi sprečile bilo kakve negativne posledice hakerskih napada. 

Kompanija Majkrosoft tvrdi da iza špijunaže stoji hakerska grupa pod nazivom Storm-0558, bliska kineskoj državi, koja je nalozima e-pošte pristupila falsifikovanjem digitalnih tokena za autentifikaciju koje zahteva sistem, koji se najčešće koriste za verifikaciju identiteta osobe. 

Ubrzo nakon objavljivanja ovih informacija, Stejt Dipartment je saopštio kako "nema sumnje da su osobe koje su verovatno povezane sa kineskim vojnim ili špijunskim službama hakovale Majkrosoftove sisteme", a navodno je i američki državni sekretar Entoni Blinken, tokom svoje posete ovoj državi, pozvao Peking na odgovornost, prenosi AFP. 

Sa druge strane, kineska ambasada u Londonu za Rojters tvrdi da je optužba "dezinformacija", a  američku vladu naziva "najvećom svetskom hakerskom imperijom i globalnim sajber lopovom". 

Ko se sve našao na meti kineskih hakera? 

Stejt Dipartment i Ministarstvo trgovine SAD-a su među pogođenim agencijama, a na meti se našla i ministarka za trgovinu Đina Rejmondo. 

Mnogi spekulišu da je razlog napada na Rejmondo to što je ona jedna od najglasnijih kritičara Kine, koja je nedavno Pekingu zapretila da će Amerikanci prekinuti snabdevanje te zemlje poluprovodnicima ako Kina isporuči čipove Rusiji. Ona je i jedna od američkih zvaničnika koji bi trebalo da posete Kinu do kraja leta.

Ovaj hakerski napad izazvao je brojne reakcije na društvenoj mreži Tviter, među kojima je i komentar američkog kolumniste Njujork Tajmsa Nikolasa Kristofa koji ocenjuje da ova priča nije ništa neočekivano. 

 

 

"Kina je hakovala imejl državne sekretarke za trgovinu Sjedinjenih Država Đine Rejmondo, ali nije otkrila poverljiv materijal. Bićemo besni zbog ovoga, ali realnost je takva da vlade to rade. Da možemo, i mi bismo hakovali imejlove kineskog ministra trgovine", naveo je Kristof u svojoj objavi.

Američki zvaničnici su i ranije izražavali zabrinutost zbog potencijalnih sajber napada kineskih hakera koje podržava država, što je Peking više puta negirao.

Američki Stejt department saopštio je da je svestan napora aktera koje podržava kineska država da razviju "prisustvo u digitalnim mrežama širom sektora kritične infrastrukture SAD". Agencija je tada upozorila kako je Kina gotovo sigurno sposobna da pokrene sajber napade koji bi mogli da poremete kritične infrastrukturne usluge u Sjedinjenim Državama, uključujući naftovode, gasovode i železničke sisteme.

Uprkos sve intenzivnijem rivalstvu, dve najveće svetske ekonomije i dalje ostaju partneri na mnogo načina. Nakon razgovora američkog predsednika Džozefa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga 2022. godine, Blinkenove posete Pekingu, u Kini je bila i ministarka finansija Dženet Ječen, a u četvorodnevnoj poseti od juče je i specijalni izaslanik za klimu Džon Keri. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet